donderdag 7 februari 2013

#WOT Onbevangen


Onbevangen, het  is nogal eens een thema in mijn persoonlijke blogs. Het is een eigenschap die ik tegelijkertijd koester, naar verlang en verstop. Onbevangen zijn maakt namelijk ook kwetsbaar. En ik ben wel genoeg gekwetst.
Gek genoeg is mijn onbevangenheid nooit de oorzaak geweest dat ik werd gekwetst. Meer de misvatting van vele mensen dat je als je onbevangen bent dan ook zelfverzekerd, overmoedig of zelfs arrogant bent.
Ook ik zelf maakte een denkfout. Ik vond mezelf naïef, iets wat toch een wat domme, negatieve bijklank heeft. Ik heb dus hard mijn best gedaan wereldwijzer te worden. Of in ieder geval te lijken. Zonder veel succes. Je kunt  jezelf wel voor de gek willen houden maar diep in je hart weet je altijd dat je dat doet. Ook maakte het me niet minder kwetsbaar. Integendeel zelfs. Ik werd afstandelijker, meer onzeker  en daardoor nog kwetsbaarder.
Toen ik daar achter kwam probeerde ik heel hard weer naïef in het leven te staan. Natuurlijk lukte dat niet. Onbevangenheid laat zich niet afdwingen. Helemaal niet als je wonden en littekens op je ziel hebt.
Maar mijn grootste fout was toch wel dat ik vond dat je enkel naïef en onbevangen bent als je je open stelt zonder angst of onzekerheid. De laatste maanden heb ik ondervonden dat dat echt lariekoek was. Ik heb geleerd dat ik pas echt onbevangen ben als ik ondanks en met mijn angsten en onzekerheden ergens in stap. Het kan namelijk nooit erger zijn dan ik van te voren had bedacht.


Onbevangen ~ 1) Bloedjong 2) Kinderlijk 3) Naïef 4) Niet geremd doordat je weet wat er komt 5) Onpartijdig 6) Ongedwee 7) Ongedwongen 8) Onbevooroordeeld 9) Onbeschroomd 10) Objectief 11) Vrij 12) Vrijmoedig 13) Zonder scrupules 14) Zonder schroom 15) Zonder vooroordeel

Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, flog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? 

11 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Uiteindelijk is dat waar alles om draait.Maar vind dat evenwicht maar eens

   Verwijderen
 2. Naast onbevangen ben je ook dapper, niet doordat je nooit bang bent, maar omdat je het met je angst toch allemaal doet! Dus dapper, onbevangen, tikkeltje naïef én altijd bereid om naar zichzelf te kijken met de nodige dosis humor. wellicht nog een snufje minder perfectionisme, maar volgens mij zit het wel goed met dat evenwicht bij jou ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh ja, nog even iets, in die kwetsbaarheid van jou schuilt zo'n kracht.......

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi omschreven! Die kwetsbaarheid is alleen al een stukje onbevangenheid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Irene.Onbevangen zijn lukt niet zonder kwetsbaarheid

   Verwijderen
 5. Kwetsbaar, is wel wat anders dan onbevangen.
  maar er o sow mee verweven.

  BeantwoordenVerwijderen