maandag 18 februari 2013

#50 books vraag 4


Van welke auteur lees je alles, maar dan ook alles wat uitgebracht wordt?

Hoewel ik een serielezer ben, ben ik niet erg trouw. Het gebeurt geregeld dat ik in een serie bezig ben maar dat de boeken me steeds minder gaan aanspreken. Dat kan diverse oorzaken hebben maar meestal beginnen de verhaallijnen voorspelbaar te worden. Een andere reden dat ik afhaak is dat de hoofdpersoon zich nauwelijks ontwikkeld waardoor deze oninteressant wordt of zich juist onlogisch of extreem ontwikkelt waardoor ik de herkenning mis.Toch zijn er een aantal schrijvers waarbij ik ver ben gekomen.

Ik heb de hele Wallander-serie van Mankell gelezen. Tot en met het boek waarin Alzheimer wordt vastgesteld bij de hoofdpersoon. Het vervolg met Linda Wallander als hoofdpersoon ben ik nooit aan begonnen. Voor mij was de serie afgerond en ik kan me er nog niet toe zetten een doorstart te maken.
Natuurlijk heb ik de hele Millenium-serie van Stieg Larsson gelezen. Maar of  ik het vierde boek, als het ooit uitkomt, ook ga lezen betwijfel ik. Ook hier is voor mij het verhaal rond.

De enige schrijver waar ik tot nu toe echt alle Nederlandse vertalingen heb gelezen is Terry Pratchett. Zijn zelfbedachte Schijfwereld vind ik zo’n fantastische, absurde weergave van onze maatschappij dat ik elk boek weer smul en schaterlach. De manier waarop zaken als religie, macht en eerzucht worden verweven met bekende mythen en sagen is voor mij puur genieten. Zelfs in de kwalitatief mindere boeken zit wel een pijnlijk herkenbare situatie, briljante visie of scherpzinnige quote. Ik vind ze zo goed dat dit de enige serie is waarvan ik wel eens een boek herlees en dan weer verrast kan uitbarsten in lachen.


Het #50books initiatief is bij Petepel ontstaan naar aanleiding van de 30songschallenges maar gaat anders ingevuld worden. Elke week op zondag zal hij een nieuwe boekvraag posten die door iedereen vrij mag worden ingevuld. Alles is toegestaan. Een foto, een recensie, een persoonlijke herinnering, enzovoorts. De beantwoording van de vraag hoeft helemaal niet op dezelfde dag of binnen een week. Wanneer je het blog klaar hebt, post het dan en plaats een link onder de betreffende vraag, zodat iedereen het kan volgen en bij je komt kijken.

2 opmerkingen:

 1. Terry Pratchett, prachtschrijver en wat een humor. Zelf heb ik alleen zijn discworld boeken gelezen en dan in het engels waardoor er wel wat grappen mij ontgaan zullen zijn maar het niveau blijft hoog. Heb jij nooit de neiging gehad hem eens in het engels te proberen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee nooit vaag ook maar iets wat op een neiging leek. Ik lees echt alleen maar in het Nederlands.
   De jeugdboeken(13plus)van Pratchett zijn trouwens ook zeer de moeite waard.

   Verwijderen