donderdag 27 juni 2013

#WOT deel 26

Negeren ~ aan zijn laars lappen, ignoreren, in de wind slaan, loochenen, ontkennen, geen notitie nemen van, zich niets aantrekken van met de nek aanzien, links laten liggen

Gisteravond was de info-avond voor de ouders van de kinderen die volgend schooljaar starten op het VSO, Voortgezet Speciaal Onderwijs. De groep ouders bestond uit een groot aantal oud-gedienden, hun kinderen stromen door vanuit het SO, het speciaal onderwijs. Een iets kleiner aantal kinderen komt uit het SBO, het speciaal basisonderwijs. Een enkeling, twee in totaal dit jaar, komt van het regulier basisonderwijs en zal nu voor het eerst speciaal onderwijs gaan volgen.
De ouders van de laatste groep vallen een beetje op binnen de groep ouders. Ze ogen wat onzeker, lijken nog te twijfelen over de school en trekken hun keus in twijfel. Ze proberen het te maskeren, maar ik ken hun gevoelens zelf heel goed en herken ze. Elke ouder die al iets langer te maken heeft met speciaal onderwijs heeft deze keus ooit eens gemaakt en dezelfde twijfels en onzekerheid gevoeld.

Wat vooral opvalt is hoe enorm de ouders van kinderen die voor het eerst naar speciaal onderwijs komen nog worstelen met vooroordelen van hun omgeving en de buitenwereld. Allemaal herkennen we de ongetwijfeld goedbedoelde opmerking ‘Kan hij niet met wat extra begeleiding naar een normale school?’ ’De Ambelt, dat is toch die school voor, sorry voor het woord, debielen? Hoort hij daar wel thuis?’ ‘Wat een onzin dat speciaal onderwijs, daar is jouw zoon toch veel te slim voor. Je vergooit zijn toekomst als je hem daar naar te stuurt.’(Dit jaar starten er in de VMBO-klas enkel jongens. Ervaring leert dat de meisjes pas later in hun schoolcarrière overstappen naar speciaal onderwijs).
Hoewel alle ouders met deze vooroordelen te maken hebben en deze als kwetsend ervaren, zie ik dat zogenaamde nieuwe ouders harder getroffen worden. Ze weten zich geen raad met dit soort opmerkingen. Ze schieten in de verdediging en willen uiteggen waarom ze gekozen hebben voor speciaal onderwijs, dat ze het beste met hun kind voor hebben, dat ze zelf ook liever hadden gewild dat hun kind kan functioneren op regulier onderwijs. Maar hoe hard ze ook proberen, het gros van de mensen blijft bij hun mening, de Ambelt is een school voor asocialen, debielen en ontspoorde jongeren. Als je kind daar naar toe moet is het hopeloos verloren.

Alle meer ervarener ouders kennen deze ongelijke strijd, het vechten tegen de bierkaai, het verdriet omdat mensen deze onzin ook tegen je kind zeggen en daarmee een kwetsbaar kind nog even wat verder beschadigen. Ze kennen het allemaal en ze weten hoe machteloos het je doet voelen. Want juist zij die het hardst roepen zijn het moeilijkst van hun ongelijk en jouw beste bedoelingen te overtuigen.
Het is ook niet zo dat ervarener ouders niet geraakt worden door deze opmerkingen uit onwetendheid, ze hebben wel al beter geleerd deze mensen te negeren en hun energie te steken in belangrijkere zaken, laten zien dat hun kind in de eerste plaats gewoon een kind is, dat een school voor speciaal onderwijs in de eerste plaats een school is en dat ze als ouders van een kind met een etiketje in de eerste plaats ouder zijn, ouder van een kind wat ze zo goed mogelijk willen opvoeden, zo goed mogelijk onderwijs willen laten volgen en het kind als een zo goed mogelijk functionerende volwassene aan de maatschappij afleveren. 

De meer ervaren ouders weten dat negeren vooral is het stoppen met uitleggen aan mensen die niet beter willen weten. Wie dit eenmaal onder de knie heeft staat stukken steviger in zijn schoenen als ze weer eens worden aangevallen op hun keuzes over hun kind.

Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, flog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden terugvinden, check hier! Vergeet ook niet de link naar je eigen blogpost in de reacties te zetten zodat anderen je blog kunnen lezen en reageren.


11 opmerkingen:

 1. zo is het, een nutteloze discussie leidt tot lijden en frustratie, laat die ergrnis maar elders terecht komen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er zijn omstandigheden, dan is negeren inderdaad het beste.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Knap dat je dit zo kunt verwoorden. Eigenlijk zijn de mensen die dit soort vooroordelen hebben over S(V)O de debielen en de asocialen. Misschien moeten we het eens van deze kant bekijken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik heb al wat jaren ervaring Martha en kan niet anders dan het met je eens zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. oh ja meis, ik zie het al jaren aan de zijlijn gebeuren bij jou en ik ben je nog steeds dankbaar voor de logeerpartijtjes van de jongens bij mij. Ik heb jouw keuzes nooit in twijfel getrokken, maar ik heb zoveel geleerd van die een paar dagen met één van de jongens op trekken. Daardoor kon ik je keuzes echt begrijpen, inplaats van alleen mee leven. Al die zeurkousen zouden eens een dagje mee moeten lopen bij de Ambelt, om met eigen ogen te zien welke extra energie het van alle betrokkenen kost om deze kinderen klaar te stomen voor deze idiote op prestatie en binnen de normen gerichte maatschappij! Als we met z'n allen dat nou eens los konden laten, zouden we kunnen zien dat er heel veel wijsheid idd onder de kinderen met een 'licentie'

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. niet alleen heb jij veel geleerd van het omgaan met de jongens, jij hebt ook altijd een open blik gehouden en zonder oordeel gevraagd waarom we dingen deden of kozen. En dat alleen al voelt zo anders.Jou wil ik het uitleggen omdat ik weet dat het gehoord wordt

   Verwijderen
  2. als je niet naar het antwoord wilt luisteren, moet je de vraag niet stellen!

   Verwijderen
 6. Soms is negeren, afstand nemen, muurtje optrekken inderdaad dé manier van communiceren. Voor jezelf kiezen en grenzen stellen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. het scheelt in ieder geval een hoop verspilde energie en frustratie omdat je niet gehoord lijkt te worden

   Verwijderen