donderdag 20 juni 2013

#WOT 25- Aardig

Aardig ~ aangenaam in omgang, vriendelijk, sympathiek. flink, behoorlijk

Wat een raar woord eigenlijk ‘aardig’. Op het eerste gezicht lijkt het een positief woord. Tot ik er wat verder over nadacht. Het klinkt misschien wel positief, maar meestal is het in het gebruik vrij neutraal. Zelfs vaak nietszeggend.
Vaak als ik de term ‘aardig’ gebruik heb ik geen negatieve indruk van iemand. Maar deze persoon heeft te weinig indruk gemaakt om een specifiekere omschrijving te geven. Een aardig persoon is dus voor mij vooral nietszeggend.Net als een aardig jurkje niet lelijk is, maar ook niet uitgesproken mooi of opvallend.
Een andere manier waarop ik het woord gebruik is om van een normale uitdrukking een understatement te maken. Een aardig eind weg betekent bij mij vaak een pokke-end rijden. Een aardig buitje verwijst dikwijls naar een enorme hoosbui en een aardige hoeveelheid administratie houdt bijna altijd in dat een behoorlijke tijd zoet ben met het wegwerken ervan.

Waarom wil ik dan zo graag aardig gevonden worden? Is vriendelijk niet veel beter? Of is aardig gevonden worden een manier om onzichtbaar te worden en op te gaan in de massa? Wie niet opvalt krijgt natuurlijk ook weinig kritiek, zowel positief als negatief. Dat geeft natuurlijk wel een gevoel van veiligheid, maar wie ziet me dan als volledig mens? Plaatst het per sé aardig gevonden willen worden mij niet juist meer buiten de samenleving dan wanneer ik mij in al mijn onvolledigheid volledig laat zien?

Op zich klinkt aardig gevonden worden erg prettig en aangenaam. Maar uiteindelijk word ik liever serieus genomen en voor vol aangezien. En zal ik kritiek dus op de koop toe moeten nemen.

 Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, flog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden terugvinden, check hier! Vergeet ook niet de link naar je eigen blogpost in de reacties te zetten zodat anderen je blog kunnen lezen en reageren.

12 opmerkingen:

 1. Ik wilde schrijven 'Een aardig blog' maar doe dat nu toch maar niet. Aardig is inderdaad een beetje ambivalent woord...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. leuk, we kozen dezelfde benadering van dit waardeloze woord

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. mwah, waardeloos. we hebben beiden toch een heel blog weten te brouwen. Ik vind het meer een ietwat raar woord

   Verwijderen
 3. Mooie verwoording van de WOT! Je hebt er aardig over nagedacht ;).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En hoe meer ik nadacht hoe minder aardig ik ' aardig' vond

   Verwijderen
 4. Het is je aardig gelukt om een aardige blog over aardig te schrijven

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En toch zullen er ook mensen gewoon aardig tegen je zijn ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En dat mag ook. Ik zal het graag met vriendelijkheid beantwoorden

   Verwijderen
 6. Ben je als mens ooit in staat jezelf helemaal te bevatten. Vooropgesteld dat je dat al zou willen natuurlijk.
  Volgens mij heeft niemand ooit een volledig beeld (van zichzelf of de ander). Gelukkig maar, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. filosofisch! Maar als we ons altijd aardig opstellen,kunnen wij onszelf en elkander dan ooit waarlijk zien? Al dan niet volledig

   Verwijderen