vrijdag 14 juni 2013

#WOT deel 24

Dak ~ 1) Afdekkap 2) Afdekking 3) Bovenste deel 4) Bedekking van een gebouw 5) Bedaking 6) Bedekking van een huis 7) Bedekking 8) Beschutting 9) Bovenste deel van een huis 10) Deel van een auto 11) Dekstuk 12) Deel van een wagen 13) Deel van een gebouw 14) Deel van een huis 15) Deel van een zadel 16) Deel van een woning 17) Huis 18) Huisbedekking 19) Kap

Het is ruim veertien jaar geleden dat we ons eerste huis kochten. Een leuke jaren- dertig-woning in een wijkje dichtbij de stad. Beneden was het redelijk ruim. Boven warren drie kleine slaapkamers en een badkamertje. Er was een ruime zolder en een klein plaatsje achter het huis. Het was helemaal ons droomhuis.

Ons huisje werd goed gevuld. We trokken er in met twee katten en een hond en al snel volgde onze oudste zoon. Twee jaar later volgde de tweede.
Al tijdens de zwangerschap van de tweede voelden we dat ons huisje vol begon te raken. Voorzichtig begonnen we na te denken over de lange-termijn-toekomst. Als we hier wilden blijven wonen, was een grote verbouwing in die toekomst onvermijdelijk, want we zijn beiden gesteld op ruimte om ons heen. Met opgroeiende kinderen was daar steeds minder plaats voor.
Vlak daarna was ik onverwacht zwanger van een derde. Onze lange-termijn-planning kon de prullenbak in. We moesten direct kiezen wat we wilden, een grote verbouwing met twee heel kleine kinderen en een zwangere buik, of de overwaarde van ons huis gebruiken om een groter huis te kopen. En dan het liefst iets met een grotere tuin omdat het plaatsje voor onze oudste al te klein begon te worden.
U snapt dat we ons huis te koop hebben gezet en voorzichtig begonnen uit te kijken naar een andere woning. Toen we voor ons eigen huis een voorlopig koopcontract op zak hadden, pakten we de zaak serieuzer aan. We kochten een groot huis met een ruime tuin. En het allermooiste was dat we ruim voor de aanstaande bevalling zouden kunnen verhuizen.
Helaas hadden onze kopers problemen met het verkrijgen van een hypotheek, waardoor de koop niet door kon gaan. We moesten ook ons eigen voorlopig koopcontract laten ontbinden.

Ondertussen vorderde de zwangerschap gestaag. De vele bezichtigingen begonnen me op mijn zenuwen te werken. Zo kon ik me toch niet voorbereiden op een bevalling. Ik had nog niet eens de wieg voor het nieuwe guppie staan omdat dat de slaapkamer zoveel kleiner liet lijken. Zes weken voor de uitgerekende datum besloten we ons huis tijdelijk uit de verkoop te halen.
Toen de jongste zes weken oud was, hebben we het Te Koop-bord opnieuw in de tuin gezet. En al snel hadden we weer bezichtigingen. Binnen een paar weken hadden we weer een voorlopig koopcontract op zak en gingen zelf weer op zoek naar een andere woning. Tijdens een bezichtiging van een andere woning vertelde de verkopend makelaar dat het huis wat we eerder gekocht hadden voor de derde keer terug op de markt kwam. Een keer omdat de koop met ons niet doorging en twee keer omdat de kopers geen hypotheek konden krijgen. De eigenaren woonden al drie maanden in hun nieuwe woning en wilden snel van het huis af.
Al meteen de volgende dag stonden we weer in het huis. Het was helemaal leeg dus zodra de koop rond was zouden we erin kunnen trekken. Manlief en ik wisten het zeker, dit huis was voor ons bestemd. We konden niet anders dan opnieuw een bod uitbrengen.

De jongste was drieƫnhalve maand oud toen we onze nieuwe woning in trokken. Een huis met ruimte binnen en buiten. Maar ondanks dat het huis ons alles bood wat we wilden hebben heeft het nog jaren geduurd voor het net zo thuis voelde als ons eerste huisje. Waar we ons eerste huis hebben gekocht met gevoel en verstand in evenwicht was ons tweede huis vooral een koop uit praktische overwegingen. En ondanks dat er zich al heel veel heeft afgespeeld onder dit dak, voelt het pas sinds de brand als ons eigen thuis. Wat kan een mens toch raar in elkaar zitten.


Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, flog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden terugvinden, check hier! Vergeet ook niet de link naar je eigen blogpost in de reacties te zetten zodat anderen je blog kunnen lezen en reageren.

4 opmerkingen:

 1. het kan raar gaan met gevoel, moet je maar niet rationeel proberen te verkaren

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik vermoed nog steeds dat ik ook helemaal geen tijd had om te voelen. Het waren onze tropenjaren

   Verwijderen
 2. Dan is de beruchte brand toch nog ergens goed voor geweest!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. zeker! Heb me nog nooit zo thuis gevoeld in dit huis als de eerste week die we na vier maanden elders bivakkeren weer op ons eigen stekkie zaten

   Verwijderen