vrijdag 26 april 2013

Sporten met ADHD/ASS


Al jaren speelt onze oudste met veel plezier waterpolo. Maar dit seizoen begonnen we wat strubbelingen op te merken tussen zoon en zijn begeleider en zijn coach. Helemaal precies de vinger er op leggen lukte ons niet, maar wij kregen het idee dat deze personen niet helemaal weten hoe ze met kinderen met een stoornis moeten omgaan. De tips die wij als ervaringsdeskundigen gaven leken niet opgepikt te worden of zelfs weggewuifd. Toen wij hoorden dat ze naar een voorlichtingsbijeenkomst over ADHD, ASS en sport gingen juichten wij dat dan ook toe. Aan een  grote omslag dachten we niet maar aan kleine aanpassingen en verbeteringen in de communicatie met ons kind hoopten we wel.
Helaas bleef de negatieve kijk op onze zoon. Deels wel begrijpelijk, maar ik had zo gehoopt dat ze met meer informatie over impulsiviteit en de invloed van prikkels van buitenaf iets meer begrip voor zijn gedrag zou kweken.

Hoe negatief de kijk op onze zoon is, bleek toen hij zich aan wilde melden voor een tweedaags toernooi. Er werd aangedrongen op een gesprek waarin meegedeeld werd dat hij zondereigen begeleiding niet mee mag. Manlief is het gesprek aangegaan en heeft zich keurig gedragen maar een duidelijk antwoord waarom ze hier toe besloten hebben heeft hij niet gekregen. Want buiten dat zijn impulsiviteit en drukke gedrag niet altijd  makkelijk zijn veroorzaakt hij geen problemen. Ook volgens de begeleidster niet.
Ik heb het gevoel dat wij als ouders en zij als coach/begeleiders in een patstelling staan. Wij hebben het gevoel niet gehoord te worden. En het lijkt alsof zij niet weten hoe om te gaan met ons kind. Omdat wij het heel belangrijk vinden dat onze zoon blijft sporten en hij deze sport zo graag beoefend wil ik bijdragen aan een mogelijke oplossing. Door bovenstaande patstelling en onze emotionele betrokkenheid kunnen wij dit als ouders niet zelf.
Als de begeleiders/coach er mee instemmen wil ik een paar weken lang een begeleider met onze zoon laten mee gaan. Iemand die hem observeert tijdens de trainingen, omkleedmomenten en wedstrijden. Maar ook de manier waarop er met hem wordt omgegaan door trainers, coach en begeleider. Hoe hij wordt aangesproken en hoe hij daar op reageert. Met als uiteindelijk doel een advies wat wij als ouders, hij als sporter en zij als begeleider/coach kunnen doen om het sporten voor iedereen zo leuk mogelijk te houden.
Wie weet een organisatie die hiervoor geschikt zou zijn? Mag ik dit bekostigen uit het PGB? Wat zijn de te vermijden valkuilen? Kortom, heeft iemand als ouder, sporter, trainer of PGB-er ervaring met dit soort situaties?

11 opmerkingen:

 1. ik kan je niet helpen maar zal de oproep retweeten want het is niet alleen jullie probleem maar van menigeen. Zelfs in het onderwijs is er nog veel onbegrip, resp gebrek aan kennis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nogmaals bedankt voor het delen!

   Verwijderen
  2. Dit komt mij heel erg bekend voor,zo erg voor deze kinderen,ik wens jullie heel veel succes hiermee!!!

   Verwijderen
 2. Vraag eens bij stichting MEE naar de mogelijkheden hiervoor

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal van de week eens bellen. Wie weet kunnen ze dit keer wel helpen.

   Verwijderen
 3. ik kan je ook helpen, maar zal net als Carel dit schrijven tweeten, wie weet komt er wat uit en wellicht is het ook iets voor anderen die met deze problematiek te maken hebbenen zet het een positief denken in werking...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben heel blij dat je het wil delen. Om beide redenen die je zelf ook geeft

   Verwijderen
 4. methode fluisterkind kan de begeleider inzicht geven in welke spiegel ze kijkt/ niet wil kijken bij het trainen van dit kind. Een mooie kans om van elkaar te leren! Ik stuur het bericht in elk geval door!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Cin!
  Fluisterkind is zeker een aanrader!als je een goede zoekt, marijke kent haar ook;-)
  Kan me voorstellen dat dit wellicht te 'spannend' voor begeleiding kan zijn (al zegt weerstand ook iets!) Dan zou je kunnen onderzoeken of een zelfstandig orthopedagoog ingezet zou kunnen worden, vergoeding uit verzekering als diegene daarbij aangesloten is?succes in elk geval!liefs marloes

  BeantwoordenVerwijderen