maandag 22 april 2013

#50 books- vraag 15Wat is het boekfragment dat je het meest (letterlijk) is bijgebleven?

Ik onthoud vaak wel de strekking van de woorden, maar letterlijk citeren van een stuk tekst zit er bij mij meestal niet in. En dat vind ik wel eens jammer. Ik weet bijvoorbeeld dat in een dialoog in ‘Geld moet wapperen’ van Terry Pratchett een prachtig citaat schuilt over de werking van banken. Ik weet dat het neerkomt op arme mensen overhalen geld wat ze niet kunnen missen in bewaring te geven zodat de bank het kan uitlenen aan mensen die het niet nodig hebben, maar voor de juiste woorden zal ik het moeten opzoeken.
Een ander citaat wat ik graag letterlijk uit mijn hoofd zou kennen is er ook in van Terry Pratchett.  Chaos wint het altijd van orde, omdat het beter georganiseerd is. Wederom kan ik de strekking onthouden maar het citaat niet letterlijk spuien. Ik heb het op moeten zoeken.
Soms zou ik willen dat citaten meer op songteksten leken. Die onthoud ik namelijk wel woord voor woord. En dan niet eens alleen de songteksten die me aanstaan, nee ik kan bijna elk willekeurig lied meezingen. Op zich een gave maar het lijkt toch een stuk minder intelligent dan het citeren van literatuur.

#50 books is een initatief van Petepel. Elke week op zondag zal hij een nieuwe boekvraag posten die door iedereen vrij mag worden ingevuld. Alles is toegestaan. Een foto, een recensie, een persoonlijke herinnering, enzovoorts. De beantwoording van de vraag hoeft helemaal niet op dezelfde dag of binnen een week. Wanneer je het blog klaar hebt, post het dan en plaats een link onder de betreffende vraag, zodat iedereen het kan volgen en bij je komt kijken.

2 opmerkingen:

  1. Join the club. Ik kan ook geen enkel citaat onthouden terwijl iemand als pratchett er velen heeft geschreven.

    BeantwoordenVerwijderen