donderdag 24 maart 2016

#WOT deel 12

Controle ~ 1) Beheer 2) Beheersing 3) Bescherming 4) Bewaking 5) Bewind 6) Bestuur 7) Check 8) Deel van fabricage 9) Echtheidsonderzoek 10) Herexamen 11) Hoede 12) Inspektie 13) Inspectie 14) Kaartcontrole 15) Keuring 16) Nagaan 17) Nazicht 18) Op zicht 19) Onderhoudsmiddel (crypt.) 20) Surveillance 21) Schouwing 22) Schouw 23) Toetsing 24) Toezicht

Controle hebben, wie wil het nou niet. Het geeft een gevoel van zekerheid. Een gevoel van macht. En ook het gevoel dat ons niet zo maar iets zal gebeuren. We hebben namelijk alles onder controle.
Controle hebben is bijna onlosmakelijk verbonden aan de maakbaarheid van het leven. Wie maar echt wil kan alles. Als je maar sterk bent en goed je best doet kan je alles bereiken. Als iets slechts gebeurt probeer je gewoon niet hard genoeg. Alles is maakbaar, als je maar wilt. Geen controle hebben komt in het woordenboek van de maakbare maatschappij niet voor. Het is ondenkbaar. Geen controle hebben is namelijk onprofessioneel. Het is zwak. Het is een ontkenning van eigen kracht.

Controle is verslavend en misleidend tegelijkertijd. We willen steeds meer controle hebben maar hoe meer we proberen alles te beheersen hoe harder de dingen die we niet in onze macht hebben aankomen. Dat ongelukken gebeuren weten we allemaal maar dat gebeurt ons toch niet? We zijn zo goed voorbereid en hebben zoveel onder controle dat een ongeluk geen ongeluk meer is maar iets waar iemand schuld aan moet hebben.
Dat de dood onoverkomelijk is weten we allemaal, maar dat het ons kan gebeuren vergeten we liever. We geven ziekten de schuld. We brengen risicofactoren in beeld. We bedenken van alles om ons zelf maar te kunnen wijsmaken dat wie ziek is of doodgegaan daar toch een klein beetje zelf schuldig aan is geweest en dat de kans dat het ons gebeurt dus zo goed als nul is.


Met alle grip die we proberen te krijgen op het leven, hoe harder het leven lijkt te laten zien dat John Lennon gelijk had. Hoeveel controle we ook hebben, hoeveel macht we ook uitoefenen, hoeveel mogelijkheden er ook in kaart worden gebracht, het leven gebeurt. En het liefst terwijl we bezig zijn het leven naar ons hand proberen te zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten