maandag 14 januari 2013

vlinder in een cocon


geschreven voor de facebookpagina van Letterrijn voor het evenement :Jouw favoriete boekcover

 Al vanaf de eerst kennismaking ben ik een fan van de Anna-verhalen van Iris de Leeuw. De verhalen waarin ze als Brygida de verhalen van haar moeder  doorverteld. Ook de cover van bundeling van deze verhalen vind ik prachtig.
 Niet alleen vind ik de foto heel mooi als het om kleur en compositie gaat maar minstens zo mooi vind ik verhaal wat schuil gaat achter deze foto. Dit is niet zomaar een strandje aan de Noordzeekust. En hoewel ik geen idee heb waar het is, ken ik dit strandje. Dit stukje kust is mij bekend als  ‘Oma’s strandje’ ,het stukje strand waar Brygida aan refereert in haar brief aan Anna.
Voor mij is dit strandje synoniem voor vrijheid en loslaten. Dit is de plek waar Brygida en haar familie afscheid namen van Anna. Met dit afscheid gaf ze haar moeder de vrijheid.  Ze gaf de vlinder vleugels. Dit is ook de plek waar Brygida zelf  haar vrijheid kreeg. Verlost van pijn en vermoeidheid kreeg ook zij hier vleugels.
Als ik de cover zie, zie ik ze in gedachten samen zitten. Stilzwijgend naast elkaar, uitkijkend over de golven. Genietend van de geluiden, het uitzicht en het gewoon samen zitten. Verbonden in vrijheid.

4 opmerkingen:

  1. We weten wat er achter zit en dat maakt het geheel zo mooi. Goede keuze!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Reacties
    1. Het was voor mij al vrij snel duidelijk dat dit de cover is die me het meest doet,al zijn er zeker vele andere die ik erg waardeer

      Verwijderen