donderdag 12 juni 2014

WOT deel 24 / 2014

Kritiek ~ Oud-Grieks: κριτής, krités: hij die beargumenteerd beoordeelt, analyseert, interpreteert of observeert) is het beoordelen van daden, werken, uitspraken, theorieën enzovoort. In de engere betekenis (zoals in “kritiek geven”) bedoelt men er een afkeuring mee, hoewel kritiek in het algemeen zeker niet negatief hoeft te zijn.

Kritiek, dat is nou een van die woorden waarbij ik mijzelf altijd moet herinneren dat in het woord zelf geen oordeel zit. Kritiek is niet van nature negatief. Kritiek is geen aanval. Oprechte kritiek benoemt zowel het positieve als het negatieve en baseert daar een oordeel op.
Helaas voelt dit niet altijd zo. Sterker nog, zo voel ik het in eerste instantie bijna nooit. Ik heb nogal lange tenen. Het kost tijd en moeite mezelf ervan te overtuigen dat het geen persoonlijke aanval is, dat ik niet word afgewezen, dat men er niet op uit is mij onderuit te schoffelen. Ik geloof gewoon te graag dat mijn werk, moeite of resultaat niet goed genoeg is. Het bevestigt zo lekker mijn onzekerheid.

Gelukkig ben ik ook iemand die het zichzelf graag moeilijk maakt. Ik gooi mezelf graag voor de leeuwen om te zien of ik echt gelijk heb dat ik niet van ze kan winnen. Ja, een tikje recalcitrant ben ik ook. En dan vooral naar mezelf en mijn malle overtuigingen. En dus knal ik bijna dagelijks een dagvoorbijhoroscoop op mijn blog. En dus publiceer ik bijna elke week een WOT-blog. En dus stuur ik een verhaal in voor een verhalenwedstrijd. En als ik me echt rebels voel maak ik een verhaal openbaar. Om meteen daarna weer spijt te hebben want ik maak mezelf zo wel een makkelijk doelwit voor kritiek.
 Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, plog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden terugvinden, check hier! Vergeet ook niet de link naar je eigen blogpost in de reacties te zetten zodat anderen je blog kunnen lezen en reageren.

2 opmerkingen:

  1. precies, kritiek kan ook heel opbouwend zijn al ervaart zo goed als iedereen het in eerste instantie als een aanval

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De grootste criticus op ons kunnen zijn we zelf...... Dus kunnen we ook de grootste bewonderaar van onszelf zijn ! Omdenken noemen we dat....

    BeantwoordenVerwijderen