vrijdag 6 september 2013

#WOT deel 36

Held ~ 1) Aas 2) Bekende personen en groepen 3) Dapper man 4) Dapper strijder 5) Dapper persoon 6) Dapper krijgsman 7) Dappere krijgsman 8) Dappere strijder 9) Dappere persoon 10) Dappere man 11) Durfal 12) Dapper iemand 13) Dapper (hoofd)persoon (crypt.) 14) De hoofdpersoon is geen angsthaas (crypt.) 15) Flinke man 16) Gevierd iemand 17) Gevierde man


Om maar meteen met de deur in huis te vallen, ik heb geen helden. Er zijn mensen die bewonder, die ik dapper vind en mensen waar ik diep respect voor heb, maar geen van deze beschouw ik als held.
Voor mij hangt het zijn van een held namelijk niet samen met heldhaftig gedrag. Van met gevaar voor eigen leven een ander van de dood redden. Van opkomen voor een ander terwijl je het gevaar loopt klappen te krijgen. Hoewel bewonderingswaardig en zeer heldhaftig is het slechts die ene daad die ze verrichten. Misschien zijn het voor de rest wel onuitstaanbare, arrogante klaplopers.
Het meest in de buurt van de held-status komen bij mij mensen die het aandurven hun droom te gaan leven. Mensen die in zware tijden voor het gedrukte boek een uitgeverij beginnen, mensen die op Bali hun hart verloren aan een weeshuis en een stichting hebben opgezet om geld in te zamelen voor de kinderen die hier wonen. Mensen die naar Haïti verhuizen om daar een verschil te maken in het leven van zo goed als kansloze kinderen. Mensen die hun baan opzeggen zonder een nieuwe baan om los van zekerheid hun droom te gaan vinden. En natuurlijk vrijwilligers omdat ze zich belangeloos inzetten om het leven van een ander wat mooier, lichter, draaglijker of aangenamer te maken.


Voor mij hebben deze mensen bijna de held-status omdat ze dingen doen die ik niet durf, geen tijd voor wil maken of  in een enkel geval, niet kan. Mensen die het aandurven zekerheid  op te geven voor een droom, een beter leven voor een ander, voor een beetje mooiere wereld. 


Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, flog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden terugvinden, check hier! Vergeet ook niet de link naar je eigen blogpost in de reacties te zetten zodat anderen je blog kunnen lezen en reageren.

7 opmerkingen:

 1. Het was even zoeken naar je WOT, maar gevonden.
  Een held is voor mij ook absoluut niet iemand die met gevaar voor eigen leven een eenmalige daad stelt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je opmerking over het zoeken. Als het goed is staat nu een link naar het juiste blog bij mijn reacties.

   Verwijderen
 2. Mooie blog. kan me er goed in vinden! Dank voor deze kant van het verhaal.
  http://wp.me/p2ldaD-2ya

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Margreet Pielage mocht nog bij Anoniem :-)

  BeantwoordenVerwijderen