donderdag 7 maart 2013

Eerlijke vragen


Eerlijk ~ openhartig, rechtdoorzee, betrouwbaar, open, oprecht, rechtschapen, rechtvaardig, trouwhartig behoorlijk, billijk, fair, fatsoenlijk ongeveinsd, rechtuit, ronduit, zuiver


We hebben een verdrietige week achter de rug met als afsluiting gisteren de begrafenis van de vriend van mijn schoonmoeder, de opa van onze kinderen. Omdat ik vind dat, hoe verdrietig en naar ook, de dood bij het leven hoort, zijn wij hierover openhartig naar onze kinderen. Er is dus alle ruimte voor hun verdriet, maar ook voor hun vragen. Maar soms sta je met je mond vol tanden van hun eerlijkheid.
Al in de opbaarkamer kregen we vragen als: Waarom heeft opa geen schoenen aan? Wat hoor ik voor geluid (de koeling)?  Waarom doen ze hier de kachel niet aan terwijl het ijskoud is? Wat is dat voor plastic dingetje onder opa’s kin? Allemaal vrij technische vragen waar wel een antwoord op te geven is.
Lastiger zijn de vragen en opmerkingen die tijdens de dienst en begrafenis naar boven komen. Opa was kerkelijk en lid van een christelijk koor. Er werd tijdens de liederen dan ook uit volle borst mee gegalmd  door de aanwezigen waarop de middelste zich afvroeg of het echt nodig was zo hard te zingen, opa hoorde het toch niet meer. Ook het ritueel van een roos met een laatste groet op de kist gooien was maar raar. Waarom zou je er een kaartje aan doen als toch niemand dat kaartje las?
Alle vragen zijn naar eer en geweten beantwoord, behalve een. Tijdens de laatste groet van de aanwezigen zag het oog voor detail van de middelste dat de vrouw die in het graf naast dat van opa lag een dag na opa’s vrouw was overleden. En de man aan de andere kant twee dagen eerder. Ik was laf en durfde niet te vertellen dat graven op datum worden uitgegeven en dat opa’s vrouw al in dat graf lag. Vanmiddag maar wel doen, want onbeantwoorde vragen komen altijd terug. En meestal op een tijdstip dat ik er door wordt overvallen. En daar zit ik eerlijk gezegd niet op te wachten.


Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, flog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? 

4 opmerkingen:

 1. Lijkt me ook het beste, gewoon naar eer en geweten antwoorden. en, eerlijk is eerlijk, heerlijke vragen van de jongens.
  Gecondoleerd, dat natuurlijk ook! Sterkte met het verlies.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Moeilijk hè? Soms is het toch simpel beantwoorden het beste wat je kunt doen.. Maar wel moeilijk, dat begrijp ik.

  Ennuh, nog gecondoleerd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. zoonlief weet graag van de hoed en de rand. En het liefst ziet hij met eigen ogen. Op dat moment leek het uitstellen van het antwoord de veiligste optie.
   De vragen vind ik niet moeilijkst.Wel vaak het geven van een eenvoudig en toch volledig antwoord.

   En dankjewel

   Verwijderen