zondag 24 maart 2013

50books- vraag 11


Welk boek las je onlangs en wil je iedereen aanraden ook te lezen?

Het is al weer een tijdje geleden dat ik het boek zelf heb gelezen, maar na wat rondzwervingen staat het nu weer veilig in mijn eigen boekenkast. Het boek wat zo veel oja-ervaringen opriep dat ik het aan iedereen die maar enige interesse toont uitleen. Het boek ‘Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht’ van Mark Haddon.
In dit boek is het Mark Haddon gelukt om op een aannemelijke manier te beschrijven wat er in het hoofd van een vijftienjarige, autistische jongen omgaat. De denkpatronen, de paniek als iets afwijkt van het normale patroon, de afkeer van kleuren, de obsessies en fixaties.
Hoewel mijn zonen toen ik het boek las vijf en zes waren herkende ik heel veel. Niet alles kwam overeen, enkele kenmerken zijn bij mijn zonen minder extreem dan bij de hoofdpersoon, maar er  waren zoveel raakvlakken dat ik het idee had in het hoofd van mijn kinderen te kunnen kijken. En er ging een wereld voor me open. Eindelijk begon ik echt te begrijpen hoe anders het er in hun hoofd aan toe gaat. Want weten is een ding, het begrijpen het begin van volledige acceptatie.


#50books is een initiatief van Petepel. Elke week op zondag zal er een nieuwe boekvraag gepost worden die door iedereen vrij mag worden ingevuld. Alles is toegestaan. Een foto, een recensie, een persoonlijke herinnering, enzovoorts. De beantwoording van de vraag hoeft helemaal niet op dezelfde dag of binnen een week. Wanneer je het blog klaar hebt, post het dan en plaats een link onder de betreffende vraag, zodat iedereen het kan volgen en bij je komt kijken.9 opmerkingen:

 1. Dit is inderdaad een boek om eens te lezen. ik moet maar eens even een lijstje van nog te lezen boeken maken.O ja natuurlijk dit kan ik op mijn verlanglijst op mijn bibliotheek toevoegen.
  Dit keer een leuke vraag niet waar met vast leuke antwoorden om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Omdat het eigenlijk een jeugdroman is leest het als een trein!
   Zeker een leuke vraag, ik ben weer erg benieuwd naar andere antwoorden

   Verwijderen
 2. okay, genoteerd, een jeugdboek i me op het lijf geschreven

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een collega gaf me dit alweer een hele tijd geleden als tip. Daarna zag ik het regelmatig voorbij komen, maar heb het nog steeds niet gelezen. Misschien dat het tijd wordt...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb deze gelezen, maar ik begreep er niet veel van. Het is me ook niet echt bijgebleven moet ik eerlijk zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. het verhaal zelf heeft niet veel om het lijf. Voor mij maken de overeenkomsten tussen zijn denkwereld en die van mijn jongens en de herkenning daarvan dit tot een aanrader.

   Verwijderen
 5. Dit boek is me echt bijgebleven. Laatst was ik in Londen en heb ik het toneelstuk ervan gezien, dat was ook erg goed. Dus mocht je toevallig nog die kant op gaan...

  BeantwoordenVerwijderen