donderdag 14 maart 2013

#WOT deel 11- Netwerken


Netwerken ~ contacten leggen waar je je voordeel mee kunt doen (zo borrelen dat het productief lijkt)

Netwerken, bewust of onbewust doen we het allemaal. Alleen moeten de meesten van ons een behoorlijke drempel over voor we daadwerkelijk gebruik durven maken van onze netwerken.
 Zelf was ik er zelfs van overtuigd dat onze netwerken nihil waren. Tot wij 2 jaar geleden heel vroeg in de ochtend op straat stonden te kijken  hoe ver een brand ons huis in as zou leggen.

Al direct toen wij de alarmlijn hadden gebeld stonden onze vrienden/buren voor de deur. Onze kinderen en huisdieren werden direct doorgebracht naar hun woonkamer. Politie, verzekeringsagenten en schade-experts werden welkom geheten en voorzien van koffie. Gedurende tien dagen was hun huiskamer overdag ook onze huiskamer. En al meteen  de eerste dag draaide hun wasmachine overuren met onze was.
Maar niet alleen de wasmachine van onze buren draaide zijn rondjes. Ook die van de buren naast hen, die van een vriendin iets verderop en die van mijn schoonmoeder draaiden hun rondjes voor ons. Iedereen die langs kwam vertrok weer met een vuilniszak vol wasgoed, die ik vervolgens netjes gewassen, gevouwen en zelfs gestreken terug kreeg. Onze achterbuurvrouw wees ons op het leegkomen van het huis naast haar zodat we al heel snel vervangende woonruimte vlakbij onze eigen woning hadden.
In tijden van nood leer je echt je netwerk kennen maar ook gebruiken. Want het viel me op hoe graag al deze mensen ons wilden helpen. Omdat ze eindelijk daadwerkelijk iets voor ons mochten doen. Sindsdien ben ik iets minder terughoudend met het inschakelen van ons netwerk.

Een aantal maanden geleden dreigde het pgb van onze middelste gehalveerd te worden. Ik heb niet geschroomd hulp te vragen aan ons netwerk in hulpverleningsland. En  weer was iedereen bereid ons bij staan. Diverse instanties waren bereid rapporten te overleggen waaruit zou blijken dat vermindering van de huidige zorg zowel ongegrond als uitermate onverstandig zou zijn.Uit ons vriendennetwerk sprak ik iemand aan die stage had gelopen bij bureau Jeugdzorg. Zij heeft voor mij de regelgeving doorgespit en op basis van haar bevindingen heb ik een succesvol verzoek tot herziening geschreven.
En toen twee weken geleden allerlei rampspoed tegelijkertijd aan onze deur klopte kon ik weer een succesvol beroep doen op ons netwerk. Zonder vragen, zonder klagen werd er aan onze hulpverzoeken gehoor gegeven.

Netwerken, we zijn ons er misschien niet altijd van bewust, maar we doen het allemaal. Al groeten we enkel onze buren. Al vinden we het de gewoonste zaak van de wereld om boodschappen mee te nemen voor een oude buurvrouw die tijdelijk minder mobiel is. Al lenen we enkel een stuk gereedschap uit aan een buurman. Dit alles draagt bij aan een gedegen netwerk van mensen die graag iets terug willen doen voor dat wat je zelf gewoon vriendelijkheid of beleefdheid vindt.


Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, flog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? 

4 opmerkingen:

 1. precies, zo is het. Met dien verstande dat het, indien nodig, wederkerig is. Maar dat ben je ongetwijfeld met me eens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De laatste alinea bestaat uit antwoorden van mensen die ik kreeg toen ik mensen vroeg waarom ze zoveel voor ons deden. Dus ja, onbewust deden wij het ook. Wij vonden dat het doodnormaal was wat wij deden. Gewoon omdat je dat voor elkaar doet.

   Verwijderen
 2. Mooie draai heb jij gegeven aan 'netwerken'. Je hebt helemaal gelijk: we doen het allemaal, in welke vorm dan ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat blijft een van de leukste dingen aan #WOT,zien hoe anderen hetzelfde gegeven interpreteren.
   Dankjewel voor het lezen!

   Verwijderen