donderdag 10 april 2014

#WOT deel 15 / 2014

MevrouwTJE ~ voorbeeld van een verkleinwoord dat men vaak gebruikt

Toen ik vanmorgen het #wot-woord las, stonden direct mijn nekharen overeind. Wat een jeukwoord! Hoe komt ze erbij zo’n woord te kiezen? En vooral, waarom schiet ik meteen in de aanval als ik het woord enkel lees?

Ik houd niet van het veelvuldig gebruik van verkleinwoorden. En ik heb in het bijzonder een allergie voor het gebruik van het woord ‘mevrouwtje’. En ja, daar speelt mijn geringe lengte zeker een rol in. Ik ben vaak genoeg tegen vermeende onnozelheid door een gebrek aan lengte opgelopen. Ook de denigrerende toon waarop dit woord meestal wordt uitgesproken stuit mij tegen de borst. Maar vooral het onuitgesproken waardeoordeel wat het uitdraagt schiet mij in het verkeerde keelgat.
Een ‘mevrouwtje’ is niet zo maar een mevrouw met een gebrek aan lengte, het is vooral iemand waar je geen rekening mee hoeft te houden. Het heeft weinig tot geen intelligentie. Het is niet al te nozel. Het neuzelt voornamelijk loos in de ruimte. En houdt zich vooral bezig met typische mevrouwtjes-dingen zoals recepten uitwisselen, praten over de kindertjes en de man tevreden houden.

Voor mij is ‘mevrouwtje’ het toonbeeld van gebrek aan communicatieve vaardigheden, respect en emancipatie. Want er is bijna geen monteur, arts, hulpverlener, expert, etcetera die tegen een man zal zeggen: ”Ach meneertje, maakt u zich maar geen zorgen hoor. Laat mij maar gewoon mijn werk doen en houdt u zich maar vooral bij uw eigen dingetjes, dan komt het allemaal wel in orde.” Waarom zou dit bij een vrouw dan wel mogen?

Ja, ik reageer vrij heftig op het woord ‘mevrouwtje’ en dat terwijl de persoon die het bezigt zich veelal van geen kwaad bewust is. Geheel onbewust gebruikt deze persoon, opvallend vaak een man, dit woord enkel om me gerust te stellen. Of me geduldig iets uit te leggen. Of me iets duidelijk te maken. Alleen zo jammer dat dit zo ontzettend vaak vooroordeel- en rolbevestigend is. En vooral ook heel erg overbodig. Al begrijpen ze dat  na dat ze kennis hebben gemaakt met mevrouwtje dynamiet vaak wel!


 Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, plog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden terugvinden, check hier! Vergeet ook niet de link naar je eigen blogpost in de reacties te zetten zodat anderen je blog kunnen lezen en reageren.

3 opmerkingen:

  1. oeps, ik zal eraan denken, geen behoefte aan een ontploffende Cindy

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mevrouwtje = BOEM !!!! met mijn lengte gebeurd het niet vaak, maar als ze het doen, Oh ja, BOEM !!!!

    BeantwoordenVerwijderen