donderdag 16 mei 2013

#WOT deel 20


Koffie ~ pleur, leut, troost, de bonen en bessen van de koffieboom, hetzij in de hoornschil, ongebrand of gebrand, en tevens gemalen, cafeïnevrije, vloeibare en oplosbare koffie


Tekst toegestuurd gekregen door een vriendin.

Koffie,  een #WOT naar mijn hart. Ik ben verzot op koffie. Ik ben verslaafd aan koffie. Er gaat geen dag voorbij dat ik geen koffie drink. Nou ja, er is wel één dag geweest maar toen moest ik nuchter de operatietafel op en kon daarna 24 uur lang niets binnen houden. Maar voor de rest kan ik mij geen dag na mijn twaalfde herinneren zonder koffie.
In mijn familie- en vriendenkring is het algemeen bekend, wanneer ik ’s morgens uit bed stap is dat enkel mijn omhulsel. Zelf ben ik nog niet aanwezig. Pas als er een kop koffie in zit kun je tegen me gaan praten. Tot die tijd is dat nodeloos tijdverdrijf want ik registreer nog niets.
Pas bij de tweede kop koffie begint mijn geest neer te dalen in mijn lijf. De automatische piloot wordt uitgeschakeld en ik neem zelf de besturing over. Voorzichtig kan het predicaat ‘wakker’ op mij worden geplakt.

Ondanks dat ik een echte koffieleut ben, ben ik wel kieskeurig. Ik drink mijn koffie zwart. Er mag geen zuivelproduct in de buurt komen en een korrelsuiker laat mij al griezelen als ik nietsvermoedend een slok neem. Voor mij geen cappucino, latte machiato of koffie verkeerd. Nee, koffie is zwart en hoort ook op die manier gedronken te worden.
Ik snap dat jullie nu vermoeden dat je mij altijd een bak koffie mag voorschotelen. En dat vermoeden klopt grotendeels. Maar zelfs ik maak uitzonderingen. Zo heb ik bij mijn schoonvader maar een keer koffie gedronken. Het was ronduit smerig. En toen ik hoorde hoe zijn vriendin met het zwarte goud omging heb ik er nooit weer koffie gedronken. Typisch gevalletje van verkeerde zuinigheid. “Een gebruikt filterzakje kun je best nog een keer gebruiken. Gewoon een schepje koffie erbij en de koffie is weer hartstikke lekker.” Kan het erger? Ja dus. Dezelfde vrouw vond het zonde oude koffie weg te gooien. In Drents zei ze dan:”Gewoon e’m in een pannegie en tis weer warm.” Bij de herinnering lopen de griebels me weer langs mijn ruggengraat.

Na jarenlang onbeperkte koffieconsumptie kreeg ik last van een hardnekkige bijwerking. Ik leed aan slaapritmestoornissen. Na veel gehannes en ‘Ja maar’ kon ik niet langer mijn ogen sluiten voor de harde werkelijkheid. Ik moest iets doen aan mijn koffieverslaving. Sinds een aantal maanden ben ik semi-vrijwillig geminderd met koffie nuttigen. Braaf drink ik ’s middags thee. En in moeilijke slaaptijden drink ik ’s avonds cafeïnevrije koffie. Flink wennen, maar ik slaap tegenwoordig weer stukken beter.

Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, flog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden terugvinden, check hier

8 opmerkingen:

 1. Toch apart dat koffie vreemde effecten heeft op mensen: hoofdpijn voor mij, slaapritmestoornissen voor jou, gaatjes in de maag van een vroegere buurman... En we blijven het drinken. Wat doen we onszelf toch aan! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan me ook nog die pot 'eikeltjeskoffie' herinneren, toen je ook even wegens medicijnen eigenlijk geen koffie mocht/ of dat dat beter was( ik weet de aanleiding niet precies meer...) Wat kon jij daar vi es bij kijken zeg, dat was ook een héél kort experiment! En ik ben ook heel gevoelig voor koffie, maar het is zo lekker! dat ene en soms twee kopjes koffie per dag zijn mijn geniet momenten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. van alles rond mij en koffie is natuurlijk dat hetgeen jij je herinnert.Niet het koffieleuten ipv gymen,de bakkies koffie die urenlange gesprekken vergezelden of 's morgens dat kopje koffie voor me neerzetten als ik aan kom slaapwandelen.

   Verwijderen
 3. Zonder koffie ben ik minder mens dan met koffie al valt het mij de laatste tijd op dat er regelmatig een kop koude koffie door de gootsteen gaat. Toch eens wat vaker rustig gaan zitten voor de koffie.

  Koffie opwarmen heb ik vaker gehoord. Deed mijn opa altijd. Mijn meug is het niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. zelfs koffie inschenken is zo'n gewoonte geworden dat ook ik wel eens vergeet dat ik al koffie had.

   Verwijderen
 4. die korrel suiker, die doet het hem. Heel herkenbaar, ik griezel al als ik het alleen maar lees

  BeantwoordenVerwijderen