vrijdag 21 januari 2022

#wot deel 2, 2022

 

Lange tijd ben ik bang geweest voor de tandarts. In mijn jeugd waren dat niet de meest prettige personen en van pedagogisch werken hadden de meesten nog nooit gehoord. Je moest gewoon stil zitten, stil zijn en doen wat je gezegd werd. Aan verdovingen werd niet gedaan, zo zeer zou het vast niet doen. En als je dan zei dat et wel eg zeer deed moest je je niet aanstellen.

Die hele omgang met mensen en met kinderen in het bijzonder was denk ik wel wat verwant aan de tijdsgeest. Ook artsen, agenten en schoolmeesters handelden op basis van autoriteit in plaats van empathie en verbinding.

 

Er is veel bijgeleerd. Zowel op het gebied van mondzorg als in omgang met cliënten. Ik zal niet zeggen dat ik met plezier naar de tandarts ga maar ik zit ook niet mee dagen van te voren met buikpijn en klamme handjes te wachten tot ik die stoel in moet. En dat is heel fijn. Ik heb namelijk een aantal jaren achter elkaar veel pech gehad met mijn gebit. Gaatjes, Kaakontstekingen, wortelkanaalbehandelingen en zelfs een bezoek aan de kaakchirurg voor het schoonmaken van een al paar keer behandeld wortelkanaal.

 

Tandarts = 1) Beroep 2) Gebitsspecialist 3) Medisch beroep 4) Mondarts 5) Specialist in de geneeskunde 6) Tandheelkundige

 

De laatste jaren gaat het heel goed. Soms lijkt het gewoon zonde van mijn tijd, die tandartsafspraak. Ik kom binnen, doe mijn mond open en enkele tellen later mag ik weer naar huis. Zo gezond is mijn mond tegenwoordig.

 

Gelukkig maar want er is ontdekt dat mondgezondheid veel belangrijker is dan pijnvrij en ademfris zijn. De vervelende tandplak en tandsteen blijken van zeer grote invloed op je lichaam. Het is al langer bekend dat zwangerschap en mondgezondheid elkaar behoorlijk kunnen beïnvloeden maar er schijnt ook een verband te zijn tussen tandplak en plaque die zich ophoopt in de aderen. Dat was behoorlijk schrikken.

Nu zal goed tandenpoetsen en ragen en stokeren echt een hartinfarct volledig voorkomen maar alle beetjes helpen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten