vrijdag 28 december 2018

#WOT deel 52 2018


Terugblik ~ 1) Beschouwing 2) Beschouwing van wat voorbij is 3) Flashback 4) Herbeschouwing 5) Historisch overzicht 6) Overpeinzing 7) Retrospectie

Aan de vooravond van mijn vijfenveertigste verjaardag is het hoog tijd voor de jaarlijkse terugblik. Hoe was het jaar? Wat heeft het gebracht? Wat voor belangrijke gebeurtenissen zijn er geweest?


Het was een verre van saai jaar. Oudste stopte tijdelijk met zijn studie. Middelste ronde zijn VMBo af. En jongste wisselde het groen lyceum in voor een MBO-4 opleiding tot technisch specialist personenauto’s.
In het verlengde van deze keuzes werd er veel hulpverlening aangepast. Zo namen we na tien jaar afscheid van zorgboerderij Refaja. Dat viel zwaar. Deze plek heeft zoveel voor onze jongens en voor ons als ouders betekend. Ze zijn een belangrijke schakel geweest in het bijeen blijven van ons gezin.


Het was ook het jaar waarin mijn gezondheid eindelijk vooruit ging. Ik voel me fitter dan ik me in vijf jaar heb gevoeld. Eindelijk de astma, de slaapapneu en de nasleep van het hartinfarct onder controle. Hoewel ik  nog steeds chronisch ziek ben voel ik me eindelijk geen patiënt meer.


Op geestelijk gebied was het een stuk minder gezond. Rond april brak het jarenlang zorgen en alle gezondheidsellende me op. Heel bijzonder, eindelijk alles op de rit en toen wist ik het niet meer.
Omdat ik mezelf heel goed ken. En omdat ik alles zeer rationeel kan benaderen heb ik ervoor gekozen hypnotherapie te gaan volgen. Niks niet dood analyseren, haren splijten of navelstaren. Voelen. Ondergaan. Leven. Het heeft me laten zien wat ik wil. En ik ben onderweg. Het bracht me al mijn plezier terug. Ik durf weer uitbundig te zijn. Ik dans weer in de kamer. Ik durf weer te genieten. Zonder het te moeten verdienen.


Terwijl het huis zich vult met de geur van appeltaart tikken de laatste uren van mijn huidige levensjaar weg. Het was een vol jaar. Het was een jaar van groei en liefde. Liefde voor mijn mannen, liefde voor het leven en liefde voor mezelf. Het was een prima jaar. Ik kijk uit naar het volgende.1 opmerking: