woensdag 19 oktober 2022

#wot deel 37, 2022

 

Vorig jaar rond deze tijd kwam de bondfilm “No time to die” in de bioscoop. Om dit voor velen heugelijke feit te vieren werden alle officiële en één niet officiële bondfilms in een maand tijd uitgezonden op tv.

Hoewel ik niet een heel grote James Bond-fan ben zijn het wel films die ik bij tijd en wijle zeer kan waarderen. Ik nam dan ook de beslissing de hele reeks op te nemen en dan later te gaan kijken.

Dat kijken was er een beetje bij ingeschoten waardoor het gebeurde dat ik nog één maand had om de 22 films die nog opgenomen stonden te bekijken voor ze automatisch uit de opnames zouden verdwijnen. Dat werd bingen.

 

Veranderenzodanig aan iets werken of iets behandelen dat het anders wordt. [refl] “zich ~” – zodanig aan zichzelf werken of zichzelf behandelen dat men anders wordt. [erga] het proces van anders worden.

 

Al jaren was ik ervan overtuigd dat je als je eenmaal een film met James Bond hebt gezien je de rest met het achtergrond verhaaltje en de personages zelf wel kon invullen. Ze volgden toch allemaal hetzelfde patroon.

Dat bleek heel erg mee te vallen. Ook de Bond-film is aan verandering onderhevig.

 

Het meest opvallend zijn natuurlijk de diverse gezichten van James Bond. Maar ook de toon van de films verandert bij elk nieuw gezicht. Zo waren de eerste Bond film redelijk serieus met af en toe een oneliner. De films met Roger Moore lijken het genre wat de films zelf hebben geschapen aardig op de hak te nemen. Ze zijn ook een stuk lichtvoetiger.

De films met Timothy Dalton zijn dan weer bloedserieus en vol actie, waar Pierce Brosnan de lichtvoetigheid en humor weer terugbrengt.

De Daniel Craig films zijn dan juist weer bikkelharde actiefilms waarin maar nauwelijks een knipoog naar wie dan ook wordt gedaan.

 

Maar het meest aan verandering onderhevig is de rol van vrouwen in de Bond-films. Waar in de eerdere films vrouwen vooral werden gebruikt als leuke filmvulling en een licht erotisch tintje word de rol van Bondgirl steeds belangrijker. Ze is niet langer enkel plotvuller, ze wordt meer en meer essentieel voor het slagen van de vele missies van James Bond.  Ze is niet langer enkel een vrouw die na licht tegensputteren toch in Bonds bed belandt. In de laatste films zitten zelfs nauwelijks bedscènes.

 

De kans dat James Bond ooit door een vrouw gespeeld gaat worden lijkt me nihil, maar dat de vrouw een evolutie doormaakt in de manier waarop de James Bond verhalen vertelt worden is een feit. Nog heel even en de echte slechterik is een doodnormale vrouw waarin elke andere vrouw zich kan herkennen.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten