maandag 18 juni 2012

Wat vertelt mijn boekenkast?Geregeld lees ik in deze rubriek dat de inhoud van je boekenkast veel over de eigenaar kan vertellen. Nadat  ik de foto’s had gemaakt ben ik eens kritisch gaan kijken naar mijn boekenkast. Wat zou deze over mij te zeggen hebben? De kast zelf is groot, veel rechte lijnen en weinig opsmuk. De inhoud kent een strenge verdeling, links alle naslagwerken, rechts de fictie. Op de bovenste plank staan links een atlas, boeken over vliegtuigen, over dieren en over de geschiedenis van het stadje waar ik woon. Het contrast met rechts is groot. Hier staan op de bovenste plank mijn moord-en-doodslagboeken, veelal in paperbacks.
De middelste plank is een heel volle plank. Links staan hier mijn favoriete naslagwerken, de kookboeken. Rechts staan de fantasyboeken met er tegenaan leunend de romans waar ik van heb genoten en dus daarom koester.
De onderste plank is stiekem mijn favoriete plank. Ook hier staan links naslagwerken maar deze zijn gericht op mijn kinderen. Er staat een kinderbijbel, kinderboeken over ADHD en autisme en een jeugdwoordenboek. Ernaast  ligt een grote stapel strips, voornamelijk Obelixen en Suske-en-Wiskes. Helemaal rechts staan de kinderboeken. Ook hier veel fantasy. Zo staat hier de inclompete reeks van Dolfje Weerwolfje, de ontbrekende delen liggen bij de jongste op zijn kamer. Er staan wat kinderboeken van Roald Dahl (als ze niet bij een van de kinderen liggen), er staan klassiekers als “Alleen op de wereld”en “Onder moeders vleugels” en er staat, ook incompleet, de serie van “De Grijze Jager”. De meeste boeken die hier staan zijn gehavend. Ze zijn door mij en door twee van mijn drie zonen stuk gelezen. Geregeld worden er boeken uit dit stuk getrokken om nog een keer gelezen te worden.
Ik doe een stap achteruit en bekijk de kast nog eens in zijn geheel. Zo recht en eenvoudig als de buitenkant oogt, zo is de inhoud niet. Zelfs voor boekenkasten geldt het dus, beoordeel het boek niet op zijn kaft. Maar wat dit over mij vertelt, kan ik je niet zeggen. Dat mag de lezer helemaal zelf bepalen.

8 opmerkingen:

 1. Prachtig! Een huis met boeken leeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel. Naar mijn mening kan geen enkel huis zonder boeken

   Verwijderen
 2. Heerlijk al die boeken! Ik heb zelf ook van alles staan, lekker wegdromen in een andere wereld. De laatste tijd heb ik nog geen nieuwe boeken weer gekocht, maar wel digitale boeken voor mijn E-reader.

  Echt een heel leuk blog en wat het over jou zegt? Ik weet het niet, je bent in ieder geval een belezen mens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb altijd veel boeken via de bibliotheek gelezen. En dat is maar goed ook anders zou mijn huis uitpuilen.
   Dankjewel voor het lezen

   Verwijderen
 3. Wat zegt het over jouw? Ik denk dat als je af en toe niet even weg kan zakken in een mooi verhaal, je leven er maar saai uit zou zien. Sowieso zou je je kinderen dan met tegenzin een verhaaltje voorlezen. Omdat dan niet van lezen zou houden. Je brengt het ook nog eens over op je kinderen wat weer bevorderlijk is voor de Nederlandse taal. Zegt een heleboel over jouw.

  Wat er in staat ook. Je houdt van informatie op juiste vlak en je wilt af en toe ook je fantasie de vrije loop laten. Gebeurd je vast in het dagelijks leven ook wel eens. Zo niet in het dagelijks leven dan zeker op onze ganzendagen hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tsss, ik laat mijn fantasie toch nooit de vrije loop gaan? Al helemaal niet op Ganzendagen ;-)

   Verwijderen
  2. Ik zit nu aardig te grinniken. Wat ik lach keihard Hahahaha bij de weg. Lach je toe niet uit hoor.

   Verwijderen
  3. Volgens mij neem je me niet serieus. En gelijk heb je

   Verwijderen