donderdag 5 januari 2017

#WOT 2017, deel 1

Kans ~ 1) Blind geluk 2) Bof 3) Doelpoging 4) Fortuin 5) Gelegenheid 6) Gelukje 7) Gewaagde onderneming 8) Goede hoop 9) Gok 10) Gooi 11) Gunstige gelegenheid 12) Hazard 13) Kijk 14) Mogelijkheid 15) Perspectief 16) Preekstoel 17) Risico 18) Risicovolle onderneming 19) Sjaans 20) Spreekgestoelte 21) Toekomst 22) Toeval 23) Tref 24) Uitgelezen mogelijkheid

Persoonlijk word ik een beetje iebelig van het woord ‘kans’. Het is de laatste jaren zo ontzettend gehypet. Creëer je kansen! Pak nu je kans! Laat geen kans liggen! Alsof het om een tastbaar iets gaat.

Niets is zo ontastbaar als een kans. Wat voor de één een kans is, is voor een ander een reeds belopen pad. Of een b-keuze. Of een hindernisbaan. Of zelfs een onmogelijkheid.
Ook geloof ik niet in gemiste kansen. Als het echt een onmisbare kans was, komt er wel een ander mogelijkheid. Als je het echt voelt als een unieke kans is er wel een andere manier om hetzelfde te bereiken.

En laten we het vooral niet hebben over kansspelen! Buiten zelfhulpprogramma’s de grootste misbruikers van het woord ‘kans’. Als je niet meespeelt misdeel je je zelf want je ontneemt jezelf de kans miljonair te worden. Nu is sparen momenteel niet heel winstgevend maar als je twaalf maanden lang elke maand 15 euro in een ouwe sok stopt heb je aan het eind van het jaar in ieder geval 180 euro.


Ik besef dat ik ietwat zuur klink. Nee, dat is niet omdat we niets hebben gewonnen in de eindejaarsloterij. Het is de toon waarop ons wordt aangepraat dat kansen maakbaar zijn. Dat het leven maakbaar is. Dat alles wat je hoeft te doen kansen creëren en nemen is. En dat terwijl ik er van overtuigd ben dat het leven veel meer lijkt op een lukrake loterij.

3 opmerkingen: