zaterdag 26 januari 2019

#wot 4-2019


Brood ~ 1) Baar 2) Baksel 3) Basisvoedsel 4) Bekend schilder 5) Bestaan 6) Christelijk symbool 7) Dagelijks eten 8) Dagelijks voedsel 9) Dageljiks voedsel 10) Deel van de eetwaren 11) Eindje 12) Etenswaar 13) Kost 14) Kostwinning 15) Levensonderhoud 16) Meelproduct 17) Meelspijs 18) Nederlands Kunstschilder

Mijn gevoelens naar brood zijn op zijn minst ambivalent te noemen. Ik kan me bijna niets lekkerders indenken dan de geur van vers gebakken brood, maar tegelijkertijd houd ik niet van brood eten. Ik vind brood bijna altijd wat droog.
Zelf wijt ik dit gevoel aan het feit dat ik ernstig verwend ben. Ik ben namelijk dochter van een bakker. En hij nam elke dag brood mee naar huis. Verser en lekkerder kan niet.


Ik ben vooral dol op luxe brood. Croissantjes, kaasbroodjes, puntjes, kaiser broodjes, speculaasbollen, beschuitbollen, allemaal heerlijk. Ook een vers rond wit met zo’n heerlijke donkerbruine korst lust ik graag. Maar wat vroeger de allergrootste verwennerij was, was een plak ‘brood van de molen’, zeer donker en zeer grof volkoren brood, met oude kaas.

Het is lang geleden dat ik brood van de molen heb gegeten. Hoe lekker het ook is, ik heb er de darmkrampen niet voor over. Ik bleek namelijk overgevoelig voor vele volkorenproducten.


Na jarenlange verbanning van mijn menu gaat het tegenwoordig erg goed en ben ik diverse volkorenproducten aan het herintroduceren. Meestal succesvol, maar zo volkoren als brood van de molen durf ik (nog) niet aan. Voorlopig houd ik het maar bij de zoete herinnering.

3 opmerkingen:

 1. Brood kan me niet donker genoeg zijn. En het lekkerste roggebrood halen we op de Markt in Steenwijk. Soms, want het is een pokkeneind rijden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat valt best wel mee. Het is misschien wel achter Zwolle, maar echt niet aan het eind van Nederland hoor

   Verwijderen
 2. Heen en weer drieeneenhalf uur rijden voor een roggebrood vind ik ver.

  BeantwoordenVerwijderen