maandag 13 februari 2017

WOT 2017 deel 6

Vroeg ~ 1) Bijtijds 2) Bijwoord 3) Eerder dan verwacht 4) Intijds 5) Jeugdig 6) Jong 7) Matineus 8) Niet op tijd 9) Onverlaat 10) Pril 11) Rijp 12) Ruimschoots op tijd 13) Tijdig 14) Tijdsaanduiding 15) Vroegtijdig

Als ik iets niet ben is het een ochtendmens. Ook nog nooit geweest. Een ieder die ooit in mijn buurt is geweest als ik net wakker ben weet dat je me vooral met rust moet laten. Pas als ik mijn tweede kop koffie voor mijn neus had staan, kon je veilig tegen me gaan praten.
Tegenwoordig drink ik eerst een kop thee voor ik aan de koffie ga maar de tijd die ik nodig heb om vanuit mijn slaapwereld om te schakelen naar een aanspreekbaar persoon is ongeveer gelijk gebleven. Een beetje zoals een buizenversterker tijd nodig heeft om warm te worden nadat deze is aangezet.

Juist omdat ik zo ontzettend geen ochtendpersoon sta ik ver voor dat ik de deur uit moet op. En met lang bedoel ik minstens een uur voor ik weg moet. Eerst een half uur wakker worden, dan een half uur om te zorgen dat ik gereed ben om te gaan.
En tot een jaar geleden stond ik een half uur voor ik mijn jongens wakker moet maken op. De heilige dertig minuten in volledige stilte voor mij uitstaren tot een alarm op mijn telefoon aan geeft dat ik mijn thee moet opdrinken en naar boven om de rest de dag te laten beginnen.

Nu mijn zonen allemaal pubers zijn is het eerder opstaan minder noodzakelijk. Geen van allen zijn ze ’s ochtends erg spraakzaam. Die ene die wil fris en fruitig wakker is zodra zijn voeten de vloer raken is aan het testen hoe lang hij in bed kan blijven en toch nog op tijd op school zijn. Oudste beheerst die kunst al zo goed dat ik die beneden zie komen, zijn jas zie pakken, zijn brood hoor pakken en ‘tot later’ hoor roepen.

Ondertussen zit jongste naast me, stil in zijn eigen wereld, een beetje te staren naar de tv. Tot hij ongeveer een half uur beneden is, dan vraagt hij plots of ik wil kijken of er nog uitval is. Niets te vroeg, gewoon precies op het moment dat hij en ik allebei een soort van wakker zijn.

1 opmerking: