donderdag 17 oktober 2013

#WOT deel 42

Fantasie ~ verbeeldingskracht, vindingrijkheid droombeeld, verbeelding gril, luim

Jarenlang heb ik gedacht dat ik weinig tot geen fantasie had. Ik vond mijzelf weinig creatief, vindingrijk of beeldend. Voor mijn gevoel stokte mijn gedachtegang altijd als het aankwam op zelf verzinnen. En dat vond ik zo spijtig. Ik wilde niets liever dan gekke invallen uitwerken tot een heel eigen ontwerp, verhaal, tekening of wat voor creatie dan ook. Ik wilde artistiek en een beetje maf zijn. Want ergens had ik het idee opgelopen dat dat de ontsnapping zou zijn uit het keurslijf waar ik mij in gevangen voelde.

Hoewel de gekke invallen volop aanwezig waren leek het mij te ontbreken aan fantasie om ze om te zetten in daden. Tot grote teleurstelling van mijzelf. Op fröbelgebied ging het pad ook niet over rozen. Wat ik voor ogen had en wat er uit mijn handen ontstond lag mijlenver uit elkaar. Voor handwerken als breien, haken en borduren bleek ik een ongezonde dosis ongeduld te hebben. Ik bleek een totaal gebrek aan enig talent voor de schilderkunst te hebben. Bij het opknappen van meubeltjes of het pimpen van blankhouten dingetjes zat mijn onhandigheid en niet bijster goed ontwikkelde fijne motoriek me in de weg. Het enige wat ik wel kon was het maken van kleding. Maar ja, dat had weinig met fantasie te maken. Dat was gewoon het volgen van een patroon wat iemand anders had bedacht.
Blijkbaar was fantasie en scheppingskracht niet voor mij weggelegd. Ik hing het idee van het zijn van een creatieve geest aan de wilgen. Maar de hang naar expressiemogelijkheden bleef. Mijn hoofd stroomde toch niet voor niets geregeld over van de ideeën? Er moest ook voor mij een manier zijn deze in iets tastbaars om te zetten.

Een speciaal moment valt er niet aan te wijzen. Geen grote gebeurtenis die de omslag betekende. Maar op een gegeven moment besefte ik mij dat ik wel heel goed was in het bedenken van rampscenario’s. Ik kan piekeren als de beste. Ik kan zo goed piekeren dat mijn hersens op hol slaan van de hoeveelheid rampspoed die ik bij elkaar fantaseer. Een poster die ik ooit eens zag, kwam me in gedachten “Piekeren is gewoon de verkeerde kant op fantaseren”.
In plaats van mij te storen aan mijn gepieker ging ik ze gebruiken om er verhalen van te maken. En daar werd ik zo blij van! En iedere keer als ik weer een van mijn kronkels in een verhaal heb verwerkt voel ik mij euforisch. Eindelijk heb ik mijn manier gevonden. Eindelijk kan ik mijzelf bewijzen dat ik verre van fantasieloos ben. Ik heb mijn expressiemiddel gevonden. Ik fantaseer. Ik creëer. Ik ben.


Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, flog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden terugvinden, check hier! Vergeet ook niet de link naar je eigen blogpost in de reacties te zetten zodat anderen je blog kunnen lezen en reageren.

10 opmerkingen:

 1. je kunt alle kanten op fantaseren, zo is het maar net.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. en ik probeer het de juiste kant op te doen. Scheelt een hoop wakker liggen.

   Verwijderen
 2. 'zat mijn onhandigheid en niet bijster goed ontwikkelde fijne motoriek me in de weg' Om die zinsnede moest ik vreselijk lachen. De onhandigheid lijkt bij mij aangeboren en mijn fijne motoriek ontbreekt zelfs geheel. Ook ik leef me uit in schrijfsels en haal ze uit gebeurtenissen van alledag. Ik overgiet ze met mijn eigen fantasie, dat dan weer wel. Bij jou lees ik graag!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ooit eens had ik een muur gesaust. Ik heb enorm op mijn falie gehad van Paultje Precies want ik had een stopcontact wat een meter uit de hoek op de muur die er dwars opstond een flinke laag saus gegeven(sindsdien mag ik niet meer sausen van de pieperd)
   Ik ben trouwens heel blij dat je weer meer publiceerd. Ik heb je schrijfsels gemist

   Verwijderen
 3. Lekker ding! Ben zo blij dat je je eigen talent ontdekt hebt en het tot expressie brengt! Weer met een glimlach gelezen, ik kijk elke telkens weer uit naar je schrijfsels.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben zo heerlijk! Net als jij trouwens. Geen wonder dat jij altijd moet glimlachen. Je kent me zo goed dat je me al helemaal aan de gang ziet met fröbels, knutsels en verfkwasten. En de voor de omstanders doldwaze capriolen

   Verwijderen
  2. En ook herkenbaar, ook ik heb mijn best gedaan met tekenen en zo, maar tot ik mijn taarten maken ontdekte kon ik mijn creativiteit ook niet echt kwijt. Dus eindelijk een hobby!

   Verwijderen
  3. en een die helemaal bij jou past. Het is fröbelen en lekkere dingen maken in een.

   Verwijderen
 4. Volgens mij heb je voor dat omdenken heel wat creativiteit nodig. En uhhh zo'n maf mens zijn is ook niet altijd makkelijk of leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik word nog al eens als raar of een beetje vreemd omschreven. Ik vond maf en creatief een prima excuus

   Verwijderen