dinsdag 26 april 2022

#wot deel 14, 2022

 

Toen afgelopen donderdag het nieuwe #wot-woord online kwam fladderden mijn gedachten direct alle kanten op. Ze dansten op de wind van ideeën. Dronken de zoete nectar van een verlokkelijk boeket van woorden. Vlogen als een nachtvlinder tegen de lamp en doofden weer uit. Kortom, het lukte me niet mijn vele invallen over het woord vlinder te kanaliseren tot een samenhangend verhaal.

Ik schoof eht schrijven op de lange baan. Dacht er weer eens over en schoof het nog wat verder op die lange baan. Tot het schuiven niet meer ging. Het botste namelijk op het blogidee van de week ervoor. Het blog van de week ervoor blijft nog even op de lange baan maar vandaag besloot ik dat ik nu gewoon eens even moest gaan zitten en gaan schrijven. Zo moeilijk zal het toch niet zijn om uit een van die ideeën de juiste te pikken?

 

Vlinder: positief symbool van verandering en onsterfelijkheid; en de uit ogenschijnlijke dood en ontbinding geboren schoonheid (de levenloos lijkende cocon).

BETEKENIS VAN HTTP://WWW.ALLESHELDER.NL/WATIS/AURA.HTM

 

Hoewel ik echt heel veel goede ideeën had werkten ze vandaag allemaal niet. Daarom val ik terug op een oude liefde, taal en haar woorden. Ik kan mij eindeloos verwonderen over hoe we zaken benoemen. En als we het dan over vlinders hebben gaat er een schatkist open.

 

In het stadje waar ik woon hebben we een zogenoemde vlinderbuurt. Deze buurt bestaat uit straten die allemaal een vlindernaam hebben. En daar zitten zulke pareltjes tussen!

We kennen natuurlijk allemaal de citroenvlinder wel. Het kleine gele fladdertje wat in de zomermaanden veel te zien is. Waarom deze haar naam heeft gekregen lijkt vrij evident.

Bij de luzernevlinder vraag ik mij altijd af of deze zo wordt genoemd door haar kleur of zal ze meest gevonden worden op de klaversoort luzerne zoals de eikepage en de sleedoornpage?

Een argusvlinder zal wel ogen hebben, misschien een beetje zoals de dagpauwoog of de nachtpauwoog. En de atalanta zal wel heel groot zijn. Niet dat ik weet of de naam zoiets betekent maar voor mij voelt de naam reusachtig.

 

Vlindernamen spreken mij enorm tot de verbeelding. Ben ik daarin de enige of slaat mijn fantasie af en toe een beetje op hol?


p.s. ik vind het Duitse woord voor vlinder prachtig!Geen opmerkingen:

Een reactie posten