vrijdag 15 april 2016

#WOT deel 15

Spieren ~ Spieren zorgen ervoor, samen met de botten, dat we allerlei houdingen kunnen aannemen en dat we kunnen bewegen. Spieren zijn langgerekte bundels van elastische vezels. Een spier zit aan twee kanten vast: aan een bot, aan een pees die weer aan een bot vastzit, of aan ander weefsel (bijvoorbeeld huidweefsel).


Het was even schrikken toen mij een jaar geleden werd verteld dat ik moest gaan sporten. Bewegen was al goed maar als ik minstens een keer zo oud wilde worden was het toch echt noodzakelijk dat ik ook met grote regelmaat intensief zou gaan bewegen. Sporten dus.
Nu weet bijna iedereen wel dat ik niet echt een sportief type ben. Ik houd niet van hardlopen. Ik vind fietsen niet onaardig maar heb geen plezier in zomaar een stukje fietsen. Ik heb een uitgesproken hekel aan fitness en bijbehorende apparaten. En mijn  onhandigheid in balsporten is legendarisch te noemen. Ik ben daar zo slecht in dat mijn gezin mij nadrukkelijk heeft verboden ook maar in de buurt te komen van een balsport.

De keuze was dus verre van reuze. Helemaal als je dan nog in overschouw neemt dat ik mijn kinderen niet langere tijd zonder toezicht thuis kan laten en manlief in ploegendiensten werkt. Ik kan dus niet elke week twee vaste avonden sporten.
Want dat kwam er ook nog eens bij. Men zag mij liever twee keer een half uur per week intensief bewegen dan een keer per week een uur.
Ik besloot te gaan beginnen met zwemmen. Dat kan op diverse dagen en op diverse tijdstippen. Ik heb er geen grote afkeer van. En dan had ik extra tijd om te bedenken wat ik nou echt leuk vind en wil gaan doen.

Sinds juni vorig jaar zwem ik dus. Geen topniveau, gewoon een half uur baantjes trekken. En ondanks dat mijn niveau niet veel voorstelt zit er vooruitgang in. Mijn conditie is enorm opgevijzeld. Ik kon in het begin net twee banen zwemmen zonder pauze, nu zwem ik een half uur aaneengesloten. En bijna altijd plak ik daar in het buitenbad nog vijftien tot dertig minuten aan vast.

Maar niet alleen mijn conditie profiteert. Ik merk ook dat in de afgelopen maanden mijn zwemslag krachtiger is geworden. Mijn afzet is harder. Het aantal slagen per baan neemt af.
En ook met fietsen merk ik dit. Waar ik een half jaar geleden nog met zware vermoeide benen terug naar huis fietste vanuit de stad, gaat ook dat een stuk makkelijker.
Ik merk zelfs dat mijn spieren enigszins verslaafd zijn geraakt aan het zwemmen. Als ik een week niet zwem begint mijn onderrug te protesteren, willen mijn kuiten nog wel eens gaan klagen en zeuren de spieren in mijn schouders dat ze beweging nodig hebben.
En niets zo vervelend als zeurende spieren dus ga ik morgen braaf weer naar het zwembad. Even de spieren tevreden stellen.


2 opmerkingen: