woensdag 21 oktober 2020

#wot deel 42 2020

 

Route = 1) Af te leggen weg 2) Baan 3) Etappe 4) Gespecificeerde scheepvaartweg 5) Koers 6) Pad 7) Reisplan 8) Richting 9) Traject.

 

Het is een tic, het uitzoeken van de beste, snelste, meest optimale route. Een oude gewoonte die is overgebleven uit het tijdperk voor de navigatiesystemen.

 

Thuis gingen we uitgebreid kijken in Het Beste Boek van de Weg, een boek wat bij bijna elke Nederlander in de kast stond. We keken waar we naartoe wilden, welke wegen er naar toe leidden en welke afslagen voor ons de meest gunstige zouden zijn. Vele kladblaadjes later hadden we een lijst met plaatsnamen en wegennummers. De route was uitgestippeld.

 

Eenmaal onderweg was het mijn taak de juiste afslagen op de ANWB-borden te koppelen aan de plaatsnamen en wegennummers op het papiertje.

Natuurlijk ging dat niet altijd goed. Soms namen we een afslag te vroeg. Soms realiseerde ik me iets te laat dat we de afslag die we bijna gingen passeren moesten hebben en heel soms begreep de chauffeur me net wat te laat. En heel af en toe waren de chauffeur en ik zo aan het kleppen dat we minstens drie afslagen hadden gemist.

Waar de eerste situaties redelijk op te lossen waren was het laatste geval toch wat lastiger. Gelukkig hadden we voor nood onderweg ook een Michelin Wegenatlas in de auto. Zo kwamen we altijd op de plek van bestemming en ook weer thuis.

 

Toen de navigatie ook in onze levens doordrongen veranderde er veel. Na twintig jaar trouwe dienst verdween Het Beste Boek boven in de boekenkast, de boekenkast waar boeken staan die niet weg mogen maar waar we ons eigenlijk geen raad mee weten. Het Michelinboek had meer pech. Dat was in zeer goed gebruikte staat en is twee auto’s geleden van zijn plicht ontheven.

 

Toch hebben we niet het hele ritueel bij het vuil gezet. Alleen kijken we nu van te voren op een onlineroute waar we ongeveer langs moeten en welke afslagen ons naar onze bestemming brengen. Erg interessant omdat verschillende systemen nog al eens van mening verschillen over wat de snelste, beste of slimste route is. Zo bijzonder dat de ANWB, Apple maps en Google maps het daar maar niet over eens kunnen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten