dinsdag 10 mei 2022

#wot deel16, 2022

 


In het dorp waar ik opgroeide kregen wij wekelijks een huis-aan-huisblad genaamd Handje Kontantje. In dit krantje kon men een advertentie plaatsen om spullen te verkopen, te vinden of diensten aan te bieden. Een krantje vol rubrieksadvertenties zeg maar.

Het was een razend populair krantje. Veel mensen spitten hem helemaal door. Ze waren meestal meer op de hoogte van de inhoud van de Handje Kontantje dan van het nieuws. Zelfs het lokale.

 

Ik moest opeens weer denken aan dit blaadje toen ik het #wot-woord van afgelopen week zag. Het woord ‘contant’. Hoewel anders geschreven staat Kontantje in de titel van het blad voor hetzelfde. Alles wat in dit krantje werd aangeboden diende contant te worden afgerekend.

 

Contant: 1) Baar 2) Betaalwijze 3) Betalingsmethode 4) Betalingsmiddel 5) Betalingswijze 6) Boter bij de vis 7) Cash 8) Directe betaling 9) Gereed 10) Gereed geld 11) In gereed geld 12) Met baar geld 13) Per cassa 14) Voorhanden geld 15) Wijze van betaling 16) Zonder uitstel van betaling

BETEKENIS GEPLUKT VAN HTTPS://WWW.ENCYCLO.NL/BEGRIP/CONTANT

 

Met de opkomst van Marktplaats en andere digitale advertentiesites verdween het krantje. Ik geloof dat het nog een tijdje digitaal heeft bestaan maar buiten een artikel over de koppeling tussen krant en site kan ik er niets meer over vinden. Best jammer. Ik heb namelijk aardig wat herinneringen aan gebeurtenissen die voortkomen uit het feit dat mijn vader wat had gevonden in de Handje Kontantje. Iets met een antennemast. Of iets met grindtegels en een Suzuki Alto. Of… nou ja, jullie snappen het wel.

 

Hadden jullie vroeger ook zulke huis-aan-huisbladen? Werden bij jullie de rubrieksadvertenties uit de plaatselijke krant gespeld? Hadden jullie andere wegen die meuk te vinden die je niet persé nodig had maar best wel kon gebruiken?



2 opmerkingen:

  1. Ik kom uit een schippsgezin. Wij hadden ook zo'n blaadje met schippersnieuws. Mijn vader gebruikte het daarna om zijn mes af te vegen na het scheren. Het blaadje werd door ons het scheerblaadje genoemd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Serieus, ik zit terwijl ik jouw blogpost lees met de Groene Post voor me. Wij hebben dus nog steeds zo'n papieren advertentiedinges. Komt mee met het sufferdje

    BeantwoordenVerwijderen