donderdag 13 mei 2021

#wot deel 17, 2021

 

Enige jaren geleden volgde ik een oudercursus over de methode die de school van twee van mijn kinderen gebruikte voor de sociaalemotionele ontwikkeling. Een erg interessante methode waar ik meerdere handvatten kreeg mijn kinderen te ondersteunen.

Op één van de cursusdagen gingen we dieper in op het geven van complimenten. Hoe kon je dit doen. Wat voor complimenten kon je geven. En hoe vaak doe je dit eigenlijk.

 

Wat mij toen al opviel en wat me nog steeds enigszins frappeert is dat een aantal behoorlijk intelligente mensen hun kinderen nooit vertelden dat ze er mooi uit zagen, of een leuke broek aan hadden, of zo goed zelf hun haar hadden gekamd. Hun argument was dat dit oppervlakkigheden waren en daar gaf je geen complimenten voor. Complimenten gaf je voor inzet, goede eigenschappen en goede resultaten. Dat ze hierbij volledig voorbij gingen aan het niveau van hun kind was iets wat ze niet konden of wilden begrijpen.

 

Wie ooit een complimentenlijst van schoolgaande kinderen onder ogen heeft gekregen zal weten dat het een compliment is als iemand je oranje pen mooi vindt. Of dat je stoere stekels hebt. Of mooie nieuwe schoenen. Complimenten vooral gericht op uiterlijk en bezit.

En laten we eerlijk zijn. Dat zijn de complimenten die we als volwassenen uitgeven ook vaak. “Wat een leuke schoenen!”, ”He, wat zit je haar leuk”, “Mooie auto, Nieuw?”. Maar zelden zeggen we dat iemand zo ontzettend goed is in het schrijven van rapporten. Of prima aanvoelt wanneer iemand behoefte heeft aan koffie. Of zich fantastisch inzet om gestelde doelen te behalen.

 

Maar waar deze mensen voor mijn gevoel het hardst aan voorbij gingen is het feit dat we onze mening over iemand grotendeels baseren op de eerste indruk die iemand ons geeft. En deze indruk is nou eenmaal een stuk beter als iemand er verzorgd uitziet.

Dus oppervlakkig als ik ben, wat zien jullie er allemaal geweldig uit vandaag! Om door een ringetje te halen zo goed.

 

Compliment = 1) Aanbeveling 2) Beleefdheidsbetuiging 3) Galanterie 4) Gelukwens 5) Lofuiting 6) Pluim 7) Schouderklopje 8) Uiting van bewondering 9) Woord van lof

Geen opmerkingen:

Een reactie posten