zondag 20 december 2020

#wot deel 51, 2020

 

Mijn vader was bakker. Van huis uit brood en banket maar zijn hart lag bij het brood, het klein brood en het luxe brood. Ik heb zeer warme herinneringen aan hem terwijl hij in onze keuken  een deeg aan het voorbereiden is. Dat beloofde altijd fantastische geuren en heerlijke warme bolussen, speculaasbollen, puntjes of een heerlijke gerezen tulband.

Dat laatste probeerde hij elk jaar voor kerst te maken. Een gerezen tulband was bij hem een luxe brood gebakken in een tulbandvorm en gevuld met krenten, rozijnen, noten, bigarreaux en sukade. Het had wat tijd nodig om het deeg te bereiden, te laten rijzen, na te bewerken en nogmaals te rijzen maar het eindresultaat was altijd heerlijk.

Helaas waren de dagen voor Kerst in de bakkerij de drukste dagen in het jaar. Zo druk dat er jaren waren dat hij makkelijk een zevendaagse werkweek had van 12 uur per dag. Heel vaak had hij dus helemaal geen tijd om zo’n heerlijke tulband te bakken. Het was dus echt een zeldzame verwennerij.

 

Een kerstpakket kreeg hij in die jaren niet. Meestal kwam er op 24 december een medewerker aan de deur met een rollade, twee flessen wijn ( één rood, één wit) en een kerststol die mijn vader zelf ’s morgens nog uit de oven had gehaald. Geen enorme verrassing zeg maar.


 

Nu heb ik al vaker verteld dat ik enorm gesteld ben op voorspelbaarheid en sleur. Het zal sommigen dan ook vast verbazen dat ik gek ben op verrassingen.

Tot mijn grote vreugde krijgt manlief altijd een redelijk groot kerstpakket. De eerste jaren waren dat echte pareltjes. Altijd opgebouwd rond een thema met een prima verhouding tussen etenswaren, praktische objecten, iets voor kinderen en snuisterijtjes.

Waarom weet niemand maar in de loop der tijd is besloten dat het anders moest en kregen we een kerstkaart met een toegangscode en een aantal te besteden punten en konden we zelf iets uitzoeken. Daar zaten best leuke dingen tussen maar de verrassing was er wel van af.

Na twee of drie keer ging er iets gigantisch mis. Het bedrijf achter de site ging failliet en 80% van de werknemers die iets hadden uitgezocht ontvingen nooit hun kerstwaardering. Ook wij niet. Dat was wel een verrassing maar een verre van leuke.

 

Vanaf die tijd krijgen we weer een kerstpakket maar op de een of andere manier haalt het toch niet meer het niveau van die eerste jaren. Echt tegenvallen doen ze niet maar de kerstpakketten zijn vrij standaard geworden. Zo standaard dat we sommige producten drie keer in de kast hebben staan omdat ze ook bij jongste en middelste in het pakket zaten.

Maar toch, het is altijd nog beter dan een kerstpakket waarvan je een kwart zelf hebt moeten maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten