dinsdag 27 juni 2017

wanneer beter worden niet vanzelf gaat

Het is begin april wanneer onze jongste wat begint te kwakkelen. We zijn niet verbaasd. Er waart een verkoudheidsvirus rond, diverse mensen hebben een buikgriepvirus en zelfs de griepgolf heeft nog een uitlopertje. Tel daar bij op dat jongste een ontzettend zwaar schooljaar draait (lessen op 3 HAVO-niveau, vijf vakken VMBO-tl examens en een dag in de week stage) de laatste tentamenweek net is geweest en het praktijkexamen eraan zit te komen. Het is niet verwonderlijk dat hij vermoeid is en zijn weerstand wat verminderd. Rond zijn praktijkexamen knapt hij wat op. We zijn gerustgesteld. Zie je wel, stress speelde een rol.
Een paar dagen later is hij toch weer ziek. Hij blijft weer een paar dagen thuis, slaapt weer een flink aantal uren en lijkt er weer tegen te kunnen. Tot een dikke week later. Dan is hij toch weer ziek.
Het valt op dat hij bij het ziek zijn steeds pijnklachten heeft in de buikstreek. Dat maakt mij toch wat onrustig en we besluiten toch maar eens langs de huisarts te gaan.
De klachten van jongste zijn wat vaag dus besluit de huisarts niet te hard van stapel te lopen en te kijken of jongste niet last heeft van constipatie. We krijgen wat tips en een middeltje om de darmen wat op gang te krijgen.

In eerste instantie lijkt jongste wat op te knappen. Hij neemt een aantal dagen het voorgeschreven middel en doet zijn schriftelijke examens. Daarna lijkt het snel beter te gaan.
Tot het nog geen week later flink mis lijkt te zijn. In het weekend wordt hij weer ziek en op maandag besluit ik hem thuis te houden. De klachten lijken veel op de klachten van voor de examens dus maak ik een nieuwe afspraak bij de huisarts voor hem. En dan gaat het snel bergafwaarts. Vrij plots neemt de pijn flink toe en er komt koorts bij. Een spoedkijkoperatie wijst uit dat jongste een langdurige blindedarmontsteking schijnt te hebben. Er is geen 100% zekerheid omdat de appendix niet is aangetroffen maar op zijn plek zat wel een enorm abces.
Na een week ziekenhuis mag jongste mee naar huis. Eindelijk beter worden. Tenminste, dat is wat wij dachten.

De operatie is vijf weken geleden en ondanks dat de hevige pijn weg is en hij sindsdien geen koorts meer heeft gehad blijft jongste kwakkelen. Hij is vaker thuis dan dat hij wel naar school kan. Hij kan nog steeds niet langer dan drie uur naar school. Hij heeft nog steeds een naar gevoel in zijn buik. Hij slaapt nog steeds zeer geregeld een flink aantal uren bij. Hij is nog steeds een eng mager jochie met ingevallen wangen en donkere kringen rond zijn ogen. En hij heeft nog zeer geregeld pijn.

Natuurlijk zijn we al een paar keer terug geweest bij de huisarts. En iedere keer worden er zinnige dingen gezegd en logische stappen gezet. Iedere keer lijkt hij wat op te knappen en dan een paar dagen later stort het kaartenhuis weer in en is hij weer terug bij af.
Het is lastig te zien. De jongen heeft het zo moeilijk met zijn lastige lijf. Hij is iedere keer zo teleurgesteld dat hij weer eerder dan gehoopt van school komt. Hij is zo moedeloos als de pijn weer toeneemt. Hij is zo verdrietig dat hij niet beter wordt. En dan hebben we het nog niet eens over alle leuke dingen die hij al heeft moeten missen en waarschijnlijk nog gaat missen dit schooljaar.
Het komt nog wat harder binnen omdat ik zo goed weet hoe het voelt als je iedere keer opnieuw door je lijf in de steek gelaten voelt. De klap komt iedere teleurstelling steeds harder aan. En op het moment zijn het mokerslagen die hij te verduren krijgt.
Vandaag heb ik opnieuw contact gezocht met de huisarts. Helaas is onze eigen huisarts al twee weken op vakantie dus wordt er waargenomen. De waarnemer wil dat jongste door een huisarts wordt gezien voor vervolgstappen, maar we zijn een beetje huisarts moe. Helemaal omdat de waarnemer eind van de week pas tijd had en jongste dus door nog weer iemand anders gezien zou worden. Een derde huisarts voor hetzelfde probleem. Ik heb dus verzocht om een verwijzing naar de kinderarts. Als het goed is hoor ik vanmiddag of de waarnemer daar mee instemt.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten