dinsdag 12 januari 2016

Een hondenleven hebben

Wie de lijst met spreekwoorden met het woord ‘hond’ erin bekijkt weet dat je maar beter geen hondenleven kan hebben. Of meer realistisch, kon hebben. Die arme beesten hadden een zwaar leven. Ze kregen te eten wat overbleef, ze werden met stokken geslagen, ze waren moe of ziek en werden gezien als vieze vlooienbalen. Nee, een hondenleven viel niet mee.
Tegenwoordig is dat veelal anders. Honden zijn net als katten en kinderen onze prinsen en prinsessen geworden. Hun manden zijn zacht en warm. Eten hebben ze in overvloed. Als ze wat hangerig zijn maken hun baasjes zich ernstig zorgen. En vaak worden kosten nog moeite gespaard Fikkie gezond te houden.

Over Fikkie gesproken. De dagen dat alle hondjes Fikkie heten liggen ook ver achter ons. Natuurlijk zijn  er hondennamen die niet snel uit de gratie zullen raken, namen zoals Rex, Bobbie en Sita, maar tegenwoordig wordt er ook over hondennamen diep nagedacht. Je wilt dat beestje natuurlijk wel een unieke naam meegeven. Maar uniek is betrekkelijk want ook hondennamen blijken modegevoelig.

Momenteel lopen er bij ons een de buurt een bovengemiddeld aantal herders rond die Storm heten. Ook de naam Kira horen we hier zeer geregeld.
In mijn jeugd gebeurde het geregeld dat we dachten dat een wildvreemde mijn broer riep tot er hond de bossen uit kwam stormen als de persoon enthousiast ‘Sandor!!!!’ riep. Heel hard erom lachen durfde ik niet want de kans dat we kleine hondjes die ‘Cindy’ heetten tegenkwamen was nog veel groter. En wie is er niet een keffertje genaamd Tarzan tegengekomen?

Zoals altijd spelen de media een grote rol in de populariteit van namen. Ten tijde van Lassie woonde er in elke straat wel een hond met die naam. Een serie over een politiehond is er verantwoordelijk voor dat heel wat herders die moeten luisteren naar de naam Rex. En na de film ‘Snuf in oorlogstijd’ kwam ook die naam weer in zwang.
Nee, erg origineel zijn we niet. Hoe hard we ook ons best doen het wel te zijn. Maar laat ik vooral mijn mond maar houden. Ik heb onze Friese stabij Bijke genoemd (naar een hond in een boek van Nynke van Hichtum) En nu heten tegenwoordig nog maar weinig honden Fikkie, een Stabij die Bijke heet is eerder regel dan uitzondering.


3 opmerkingen: