donderdag 22 augustus 2013

#WOT 34: veiligheid

Veiligheid: 1) Afwezigheid van gevaar 2) Bescherming 3) Beschutting 4) Beveiliging 5) Beveiligingsinrichting 6) Het veilig zijn 7) Het zonder gevaar zijn 8) Overvloed 9) Protectie 10) Securiteit 11) Waarborg 12) Zekerheid

Als jonge deerne heb ik mij zelden onveilig gevoeld. Ondanks dat ik me echt niet overal bij op mijn gemak voelde, waande ik me altijd veilig. Ik was toch voorzichtig en keek toch goed uit? Zoals een goede tiener betaamt, waande ik mij onkwetsbaar.

Bij het ouder worden horen groeistuipen en daar kreeg ik een aantal hevige van. Een ongezonde relatie, een langdurige ziekenhuisopname, vertrouwen in de verkeerde mensen. Ik kreeg een flink aantal krassen op mijn ziel. Dat deed niet alleen pijn, het tastte mijn basisgevoel van veiligheid ernstig aan. Hoe ernstig bleek wel na het proces van diagnostisering en het verkrijgen van zorg voor onze jongens. Mijn gevoel van veiligheid had zo’n knauw gekregen dat ik mij afsloot van het leven. Ik wilde wel leven en genieten maar ik wilde hoe dan ook niet gekwetst worden.

Groot was mijn ontreddering toen bleek dat ik zelfs aan de zijlijn van het leven kwetsbaar was. Ik kreeg paniekaanvallen en angsten. Met hulp van buiten af besefte ik mij pas hoezeer ik mij had teruggetrokken van andere mensen en het leven in het algemeen. Hoe ik mij had omhuld met schijnveiligheid. En vooral ook hoezeer ik het leven in kwetsbaarheid miste.

De weg terug naar het midden van het leven is lang. Ik struikel nog geregeld, zit nog wel eens in een valkuil en wil nogal eens de obstakels op weg naar het doel ontwijken, maar ik weet dat ik op weg ben. En misschien duurt het nog heel lang, misschien ben ik er wel bijna, maar ik zal er komen. Terug in mijn echte veiligheid.


Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, flog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden terugvinden, check hier! Vergeet ook niet de link naar je eigen blogpost in de reacties te zetten zodat anderen je blog kunnen lezen en reageren.

1 opmerking: