dinsdag 2 april 2019

#WOT deel 13-2019


Wanneer ik een lijst zou moeten opstellen van favoriete woorden zou het #WOT-woord van afgelopen week hoog eindigen.
Ik vind het een heerlijk woord. De klanken. De manier waarop het door de mond rolt. De samenstelling van lettergrepen. Hoe het woord als volslagen onzin klinkt. Hoe het klinkt alsof het uit een fantasietaal komt. Ik ben gek op dit woord.

Onomatopee ~ 1) Door klanknabootsing gevormd woord 2) Klanknabootsend woord 3) Klanknabootsing 4) Nabootsing van een klank in een woord 5) Taalkundige term

Wat ik leuk vind is dat de voorbeelden van onomatopee├źn minstens zo grappig klinken. En niet alleen grappig. Voor mij maken ze geluid zichtbaar. Wham, beng, klets. Ik zie gewoon waar zo’n geluid vandaan komt. Bij ‘spetter’ zie ik een druppel water in een plas vallen. Bij ‘grrrr’ zie ik een hond zijn tanden ontbloten. En bij ‘splash’ voel ik bijna hoe het onderwerp op het water terecht komt.


Wat ik ook ontzettend leuk vind zijn onomatopee├źn die namen zijn geworden. Denk maar eens aan de koekoek, de oehoe en de kievit. Wel opvallend dat ik eigenlijk alleen maar vogels kan bedenken.


Maar het allermooiste voorbeeld van een onomatopee vind ik toch wel ‘floepfloep’. Een echt fantasiewoord voor een bestaand product. En in mijn wereld een volledig geaccepteerd en gebruikt woord. Het lijkt wel of iedereen ‘floepfloep’ in zijn soep doet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten