maandag 10 april 2017

#WOT 2017 deel 14

Vliegen ~ 1) Fladderen 2) Hard rijden 3) Hardlopen 4) Ijlen 5) Jachten 6) Jagen 7) Jakkeren 8) Luchtvaart 9) Luchtverkeer 10) Manier van reizen 11) Opschieten 12) Reppen 13) Scheren 14) Schieten 15) Sjezen 16) Snellen 17) Spoeden 18) Sport 19) Stuiven 20) Suizen 21) Tak van sport 22) Vogeleigenschap 23) Voorbijsnellen 24) Wijze van reizen 25) Zeer snel lopen

Er heeft hier de laatste tijd nogal wat gevlogen. En als het niet al kon vliegen kreeg het vliegles. Woorden, humeuren, feiten, verwijten, her en der een schoolboek, soms een schoolboek.
Het zijn de laatste weken voor de schoolexamens en die verliepen hier niet soepel.
Door een leuke speling van het lot doen er hier dit schooljaar drie van de drie zonen examens. Dat geeft nogal eens spanning en de bijbehorende sensatie. Vooral middelste zorgde af en toe voor vuurwerk.

Middelste zou VMBO-tl examen doen. Het begin van het schooljaar verliep niet vlekkeloos. Er bleek een afspraak gemaakt te zijn die niet op papier was terug te vinden en hij blijkt aan het eind van het tweede jaar in een andere sector te zijn ingeschreven dan hij had gekozen. Dat kwam pas boven water toen hij aan zijn sectorwerkstuk moest beginnen. Hobbels in de weg die middelste behoorlijk hebben geblokkeerd. Hoe ernstig bleek de afgelopen weken pas.

De cijferlijst van middelste zag er niet al te florissant uit. Twee vakken dik onvoldoende, drie op de grens en maar twee voldoende. Aanleiding om eens om de tafel te gaan zitten en een plan op te stellen. We overlegden dat middelste voor de twee vakken waar hij onvoldoende stond samen met mij thuis extra aan de slag te gaan. Dat had iets effect maar school was bang dat het niet voldoende was en bood aan ook samen met hem extra werk te maken en tegelijkertijd met hem leerstrategie├źn door nemen. Om zeker te zijn dat dit de juiste oplossing was hebben we zelfs nog een gesprek gehad over een eventueel deelexamen. Maar om zeer diverse redenen waren we daar geen voorstander van. Dit alles hebben we samen met hem besloten. Ik ging er dan ook van uit dat hij het met dit alles eens was. Hij maakte zonder morren het extra werk. Leerde goed voor toetsen en koos zelf voor de optie extra op school blijven voor hulp.
Tot het moment dat zijn sectorwerkstuk ingeleverd moest worden. Hij vertikte het. Keer op keer, kans op kans, uitstel na uitstel leverde hij niets in. Als ik hem er naar vroeg werd hij boos. Als ik hem aanspoorde het in te leveren werd hij nog bozer. En toen ik boos werd dat hij zei geen zin te hebben om terug naar school te gaan om het in te leveren, flipte hij en verdween drie uur.

Na veel vijven en zessen en praten kwam er uit dat hij geen examen wilde doen omdat hij ervan overtuigd was dat hij dan ging zakken. Hij wilde deelexamens doen. Hoewel we het er absoluut niet mee eens waren hebben we het er een paar dagen niet over gehad. Niet goed voor de sfeer, maar nu verdween hij tenminste niet. Ondertussen werd zijn aanmelding voor het mbo niet geaccepteerd omdat hij te veel ondersteuning nodig heeft. Een flinke domper en ook niet echt bevorderlijk voor het humeur.

Afgelopen vrijdag zijn we weer op school geweest. Eerst spraken we enkel over de eventuele mogelijkheden maar al snel hadden we het enkel nog over welke vakken hij dit jaar gaat doen, welke volgend jaar en met wat voor soort stage we de overblijvende uren gaan invullen. En terwijl we het daar over hadden zagen we de spanning van zijn gezicht vloeien.
Toen hij na school en bijbaan thuiskwam was hij weliswaar doodmoe, maar hij leek al weer veel meer op zijn vrolijke zelf. Nu hopen dat we dat vast kunnen houden en het nog heel lang duurt voor hij weer zo hard uit de bocht vliegt.Geen opmerkingen:

Een reactie posten