donderdag 23 mei 2013

Mijn muzen


Muze ~ 1) Beschermgodin van kunsten en wetenschappen 2) Dochter van mnemosyne 3) Godin van de kunst en wetenschap 4) Godinnen 5) Godin 6) Godin van kunsten en wetenschappen 7) Godin van zang en wetenschap 8) Inspiratie 9) Inspirerende godheid 10) Kunst 11) Mythologisch figuur 12) Mythologisch wezen 13) Persoonsbenaming 14) Zangnimf 15) Zangster 16) Zanggod


De grote vraag achter de #WOT van vandaag is of ik een muze heb of er in geloof? Spreek ik voor inspiratie mijn muze aan of zoek ik de inspiratie niet buiten mijzelf?
Verhalen liggen overal op de loer. Ze kunnen me elk moment bij de kladden grijpen. Al zit er wel een verschil tussen mijn persoonlijke blogs en mijn fictieve blogs.
Mijn persoonlijke blogs zijn vaak verhalen die in mij zitten. Neem als voorbeeld dit blog. Mijn gedachten erover leven al langere tijd in mij, hebben in de loop van de dag een verhaal gevormd en wachten nu geduldig tot ik ze de weg naar buiten laat zien. Voor deze blogs heb ik eigenlijk enkel een onderwerp nodig.

Hoe anders ligt dat toch voor fictie. Inspiratie voor fictieve verhalen hangt continu in de lucht. Mensen die ik ontmoet verworden tot onderdeel van een personage, gebeurtenissen op straat gaan in mijn hoofd hun eigen leven leiden en een enkel woord associeer ik tot een verhaallijn. Het  enige wat ik dan nog moet doen is alle opgedane inspiratie in de juiste hoeveelheid bij elkaar doen en er een verhaal van bakken.
Soms gaat dat snel en soepel en lijkt het alsof ik een kant en klaar verhaal uit de lucht heb geplukt, maar even zo vaak is het een heel gezoek en gepuzzel om de ingrediƫnten in de juiste hoeveelheden bij elkaar te krijgen. Vaak is het niet een gebrek aan inspiratie maar meer het snoeien van het woud der mogelijkheden.
Maar uiteindelijk komt het bij beide soorten verhalen maar op een ding neer, ik moet me openstellen voor de juiste gemoedstoestand en mezelf ontdoen van zelfkritiek. Maar vooral  vertrouwen op de kronkels in mijn hoofd die altijd alle kanten opgaan en van het kleinste voorval een enorm drama maken. Want uit die kronkels ontstaan de beste verhalen.
Eigenlijk is dus mijn bizarre gepieker mijn allergrootste muze.

Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, flog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden terugvinden, check hier! Vergeet ook niet de link naar je eigen blogpost in de reacties te zetten zodat anderen je blog kunnen lezen en reageren.


12 opmerkingen:

 1. hoezo stiekeme dramaqueen? ;-p it take's one to know one!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi ontwikkelingsverhaal over hoe jij tot je inspiratie komt :). Ik heb genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wat fijn! Want natuurlijk hoop ik er altijd op dat mensen mijn blogs graag lezen

   Verwijderen
 3. Neen, dat zie ik toch anders... m'n innerlijke criticus heeft vaak wat strubbelingen met de muzen... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. mijn grootste valkuil blijft mijn onzekerheid. Mijn innerlijke criticus doet wel eens moeilijk maar ik durf mijn perfectionisme steeds vaker los te laten

   Verwijderen
 4. Opzouten met die innerlijke criticus! (jammer dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is ;) :p)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. heb al een verbodsbord geplaatst. nu maar eens gaan handhaven ;-)

   Verwijderen